Átadták a megújított Szabadság téri játszóteret





Akadálymentes és mozgásfejlesztő játszóeszközökkel, 4 új fával és közel 900 négyzetméter zöldfelülettel adta át Belváros önkormányzata a klímatudatosan megújított Szabadság téri játszóteret.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.29.
Módosítva: 2024.04.29.
játszótér szabadság tér átadás

Belváros önkormányzata élen jár az innovatív technológiák használatában. Magyarországon az elsők között alkalmazta a fák városi környezethez való alkalmazkodását segítő legmodernebb ültetési technikákat – a gyökércella rendszert és a Stockholm-módszert –, közterület-fejlesztéseit pedig a klímatudatos és hatékony vízgazdálkodási szemlélet alapján végzi. Ennek az ökotudatos, hosszú távú kerületfejlesztési stratégiának újabb elemeként újították meg a Szabadság tér délnyugati oldalában fekvő játszóteret, ahol a leginkább közkedvelt játszóeszközöket felújították, valamint új, köztük akadálymentes játékokat is telepítettek, és így adták át a belvárosiak közösségének. A téren 4 új fát is elültettek, ezzel 21-re emelve a fák számát, és közel 900 négyzetméterre növelték a zöldfelületet.

A Belvárosban az elmúlt két évben négy új játszóteret adtunk át: a vadonatúj Bástya parkban esővédett játszóteret, a Hild téren Kufli játszóteret, a Tesz-Vesz Óvodában többszintes játszóházat mászófallal, trambulinnal, és most a Szabadság téri játszóteret. Mindez a belvárosiak összefogásának a sikere!

– mondta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere. Belváros önkormányzata 2024 januárjában a belvárosi szülők kezdeményezésére, önként vállalt feladatként, a lakók javaslatai, észrevételei alapján megvalósuló közösségi tervezéssel kezdett bele a főváros gondatlansága okán leromlott állapotba került Szabadság téri játszótér felújítási munkálataiba, ahogy erre korábban a szintén a főváros önkormányzatának hiányos üzemeltetésében álló Hild tér esetében is szükség volt.

A gyermekek biztonságát szem előtt tartva a korábbi négy bejáratból kettőt megszüntettek, a megmaradó két bejárat pedig egy-egy kaput kapott, ezáltal a játszótér zárhatóvá vált. A korábban is itt álló, kedvelt játszóeszközök egy részét felújították, de számos új elemmel is bővítették a játszóteret. A gyerekek a jövőben már nemcsak a felújított kisvonaton, de egy csúszdával egybekötött kockaváron, 3 féle, több korosztálynak szóló hintán (babahinta, laphinta és fészekhinta), forgó játszóelemeken, trambulinon, egy speciálisan kialakított, akadálymentes, napvitorlával árnyékolt homokozóban is játszhatnak, amelynek létrehozásához az újrahasznosítás jegyében a korábbi játszótéri gumiburkolatot felhasználták. Számos olyan játszóelemet is elhelyeztek, amelyek fogyatékkal élő, vagy mozgásukban korlátozott gyermekek számára is használhatóak, így biztosítva minden gyermek számára az önfeledt és közös játék örömét. A játszótér magja – egyrészt az akadálymentesség biztosítása, másrészt a biztonság érdekében – ütéscsillapító és egyben vízáteresztő gumiburkolatot kapott, amelynek részeként egy egybefüggő kismotorpályát is kialakítottak. A környezettudatosság azáltal is megmutatkozik a fejlesztésben, hogy a jó dolgokat megőrizték, hiszen a kedvelt és némi felújítással tovább használható elemeket megtartották, illetve olyan állapotba hozták azokat, hogy még sokáig színvonalasan szolgálhassák az idelátogatók kellemes időtöltését. A munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak a fák, növények védelmére, a korábban itt lévő cserjék csak átültetésre kerültek, de helyben maradtak, illetve az itt álló fák közül volt olyan, amelyik talajcserében részesült, hogy jobban fejlődjön. A játszótéren immár 21 fa áll, amelyből 4 fát (2 virágos kőrist, 1 díszcseresznyét és 1 júdásfát) most ültettek el. A növények vízutánpótlásáról gyökéröntöző berendezés gondoskodik. A játszótéren 9020 évelő növényt is telepítettek, a zöldfelület méretét pedig közel 900 négyzetméterre növelték. A játszótéren helyet kapott még egy, a vízét helyben szikkasztó ivókút, 10 pad, valamint 4 új hulladékgyűjtő.

Belváros önkormányzatának fejlesztései nyomán az elmúlt években olyan zöld és kék szemléletű parkok és közterületeket jöttek létre, mint a lebegő sportpályával és esővédett játszótérrel felszerelt, több funkciós Bástya park, amelyet Építőipari nívódíjjal, a fővárosi önkormányzat Budapest Építészeti Nívódíj Dicséretével és Településfejlesztési díjjal is kitüntettek. Hasonlóan innovatív módon hozták létre Magyarország első, Kufli mesesorozat tematikájú, akadálymentes játszóterét is a Hild téren, valamint újították meg faltól falig, klímatudatos szemlélettel a közel 100 egyedből álló fasorral átadott Arany János utcát.

Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok egy nagyszabású megnyitó esemény keretében vehették birtokba, ahol koncertekkel, gyermekműsorokkal, bábjáték-automatával, arcfestéssel, lufihajtogatással, óriásbubi-show-val várták a látogatókat.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás