Lenyomta a budai vár a versailles-i kastélyt





Budapest talán leghíresebb ékessége, a budai vár maga mögé utasította a versailles-i kastélyt a The Thinking Traveller utazási iroda európai várakat, palotákat összehasonlító listáján.



Megosztás
Szerző: J.K.
Létrehozva: 2023.02.07.
Módosítva: 2023.02.09.
Budapest palota vár kastély

Fővárosunk ikonikus épülete a budai vár, illetve az egész várnegyed, ami az utóbbi években folyamatosan szépül, köszönhetően a magyar kormány Nemzeti Hauszmann Programjának, mellyel a történelmi épületek régi pompáját igyekeznek visszaállítani. Talán nincs is olyan budapesti, aki legalább egyszer ne járt volna a várban, legalább akkor, amikor a látogatóba érkező vidéki rokonokat, külföldi barátokat elvitte oda. A vár és annak értékei nekünk, magyaroknak mindig is egyértelműek, magától értetődőek voltak, ám az, hogy ezt a külföldiek is ilyen sokra tartják, ennyire magas szintre helyezik, igazán jóleső érzés szívünknek. 

A Halászbástya közkedvelt látványosság a Budai Várnegyedben – Fotó: Jászai Csaba / MTI

A jó nevű utazási iroda és portál, a Thinking Traveller egy érdekes vizsgálatot, összehasonlítást tartott. Azt nézték meg, hogy a legnépszerűbb képmegosztón, az Instagramon, melyik kastélyról, várról készítették a legtöbb posztot, illetve használtak hashtageket (kettős kereszt). A budai vár a #budacastle hashtaggel és 205 807 darab poszttal a 8. legnépszerűbb kastély lett az öreg kontinensen. Ez az előkelő teljesítmény elég volt ahhoz, hogy a „mi várunk” lelépje az elit listán a világ egyik legnépszerűbb kastélyát, a versailles-it, ami magában megsüvegelendő dolog. 

Versailles,,France,October,20,,2016:,The,Palace,Of,Versailles,Is
A  versailles-i kastély belső udvara – Fotó: Avillfoto / Shutterstock

Vajon mi teszi ennyire vonzóvá a fővárosunk várnegyedét, mik azok az értékek, látványosságok, melyek miatt az UNESCO világörökség részévé vált? Ha „csak” a látványosságokat szeretnék sorolni, abból sincsen hiány, hiszen a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, vagy a Mátyás-templom, de a Halászbástya magában felejthetetlen élmény, akár csak a Sándor-palota, és a Magyar Nemzeti Levéltár. Mindezek mellett gasztronómiai élményeket is bőven tartogat a történelmi helyszín, ahol szinte valamennyi lerakott tégla, vagy utcakő is végtelen történetet tudna átadni nekünk, ha mesélni tudna.





 





Ezeket olvastad már?
Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás