RETRO RÁDIÓ

Így tesznek esküt az új Orbán-kormány miniszterei, mutatjuk a parlamenti ciklus főbb iránymutatóit





Megkezdheti a munkát Orbán Viktor új kormánya, miután a mai ülésnapon az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben. A Tisztelt Ház ma dönt az Alaptörvény módosításáról is, ami lehetőséget ad arra, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen ki szomszédos országban dúló háború esetén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.24.
ötödik Orbán-kormány

Az eddigi legnehezebb nemzetközi politikai és gazdasági körülmények között alakítja meg Orbán Viktor ötödik kormányát. Kiszelly Zoltán politológus szerint a Fidesz–KDNP-kormány eddig válságmenedzselésből jelesre vizsgázott, ezért is bízták meg a választók őket. Az elmúlt tizenkét esztendőben előbb az államcsőd közeli helyzetet, aztán a rezsicsökkentést, a migrációs válságot, a koronavírus-járványt kellett eredményesen kezelni, most pedig az orosz–ukrán konfliktus okoz komoly kihívást. A kormány struktúráján látszik, hogy a gazdaságon van a súlypont, a tizenegy minisztériumból hat a gazdaság működését segítő tárca. Az elemző úgy látja, hogy egy szolgáltató és fejlesztő állam áll a központban.

Orbán Viktor május 2-án az alakuló ülésen tette le esküjét – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Így zajlik majd a ceremónia

A menetrend szerint először ismertetik Novák Katalin átiratát a miniszterek kinevezéséről, akiket az alaptörvény szerint a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Ezt követően Orbán Viktor bemutatja új kormányának a minisztereit a Tisztelt Ház előtt, majd a kormányfő beszédet is mond, ami után a miniszterek leteszik az esküt, amivel hivatalosan megalakul az új kormány. Mint ismert, Orbán Viktort hivatalosan a múlt héten választotta meg az Országgyűlés miniszterelnöknek.

Régi és új arcok is feltűnnek majd a kormányban – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő ma mutatja be a minisztereket

Az már korábban kiderült, hogy a régi-új kormányfő megállapodott a leendő kabinet minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. Az elkövetkező ciklus miniszterei:

  • Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd,
  • az Agrárminisztériumot Nagy István vezeti tovább,
  • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor irányítja majd,
  • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
  • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
  • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezeti,
  • a Kulturális és Innovációs Minisztérium irányításával Csák Jánost bízta meg Orbán Viktor.
  • A Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Pétert irányítja,
  • a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére Rogán Antal kerül, a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely vezeti majd,
  • a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
  • a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
  • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.
  • Módosítják az alaptörtvényt az Ukrajnában dúló háború miatt

    A kormány az orosz–ukrán háború miatt döntött úgy, hogy kiegészítik a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. „Az alaptörvény tizedik módosítása a rendkívüli idők rendkívüli kihívásaira való felkészülésről, a felelős cselekvés szabadságáról szól” – jelentette ki Varga Judit még az alaptörvény-módosításról szóló parlamenti vita expozéjában.

    Lázár János is tárcát kapott – MTI/Illyés Tibor

    Emiatt tér vissza Lázár János és Navracsics Tibor az új kormányba

    Orbán Viktor miniszterelnök beiktatási beszédében vállalta, hogy megvédi az elmúlt 12 évben elért eredményeket, köztük a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat, a teljes foglalkoztatást és a rezsicsökkentést. „Ehhez gazdaságilag nagyon aktív, felkészült és határozott állami cselekvésre van szükség” – tájékoztatott Orbán Balázs. A kormányfő politikai igazgatója hozzátette: az inflációt meg kell próbálni letörni, nem szabad hagyni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát. A gazdasági stabilizáció mellett az új kormány számára kiemelt prioritás lesz a hadseregfejlesztés is. A jelenlegi helyzetben fontos, hogy politikai és nemzeti egységkormány alakuljon, ennek következménye Lázár János és Navracsics Tibor visszatérése a kabinetbe. Orbán Balázs szerint mindkét miniszter olyan területekért felel, amelyeken keresztül forrásokat kell juttatni a magyar családoknak. Ez utak, vasutak, iskolák, kórházak és egyéb közintézmények építését jelenti, amit folytatni kell, mivel a gazdasági erő elérése csak ezekkel lehetséges.





    Ezeket olvastad már?
    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás