Lesznek családok, akiknél szívbemarkolóan üres lesz egy szék a családi asztalnál. Lesz, ahol már nem főz többé a nagymama, nem cipel fenyőfát a nagypapa. Akik elvesztették egy családtagjukat a koronavírus miatt, azoknak végtelenül szomorú lesz most a karácsony.
És sajnos családok százezreinél idén is az a téma: elmenjünk-e ünnepelni a nagymamához? Sok helyen van olyan családtag, aki nem kapta meg a védőoltást, ezért megint tipródni kell: Most mi legyen? Az idei karácsonyt is kihagyjuk? Én be vagyok oltva, de így is megfertőzhetem az oltatlan nagyit!

Kemény dilemma, mert nincs igazán jó választás, és akárhogy döntünk, lelkiismeretfurdalás a vége. Ha elmegyünk a nagyszülőkhöz, veszélyeztetjük az életüket, de ha nem megyünk, akkor meg egyedül hagyjuk őket karácsonykor…

A szakemberek tanácsa egyértelmű: aki nincs beoltva, még mindig életveszélyben van! Nekik, ugyanúgy, mint tavaly, az életükbe kerülhet a találkozás, a közös ünneplés.
De szerencsére családok millióinak nem kell hezitálniuk. Ahol mindenki be van oltva, ott végre nyugodtan összegyűlhet a család a karácsonyfa alatt, végre nem kell az unokákat eltiltani a nagyszülőktől, és a szülőknek sem kell lelkismeretfurdalást érezniük.
Ha mindenki be van oltva, akkor dilemmázás és kétségek helyett lehet nyugodtan és együtt ünnepelni, hiszen igaz az új közmondás: ha van oltás, van karácsony!