Szombaton rendezték meg a 40. Lidl Balaton-átúszást.

Három távon lehetett indulni:

  • Úszás: 5,2 km és 2,6 km
  • SUP: 5,2 km (2021 óta – hivatalos nevén: Balaton áthúzás)
  • Rajt: Révfülöp
  • Cél: Balatonboglár

A rajt és cél közötti úszófolyosón az úszók biztonsága érdekében 25-30 méterenként vitorlások álltak.

A 40. Lidl Balaton-átúszás résztvevői a balatonboglári célban 2022. július 23-án Fotó: MTI/Varga György

Ma reggel hét órakor rajtolt a 40. Balaton-átúszás élmezőnye. Az időjárás miatt egy órával korábban volt a start. Rekordnak számító, 12 ezer fő nevezett az idei próba három távjára. Magyarország 1073 településéről érkeztek próbázók, s szép számmal jöttek külföldről, szám szerint negyvenhárom ország ötszáz úszója vállalta a nagy kihívást. Az idei verseny legidősebbje egy 86 éves férfi volt.

Elképesztő életmentéssel kezdődött a 2022-es Balaton-átúszás, írta közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat, amely aztán a részletekről is beszámolt. A mentősök beszámolója szerint egy 50 év körüli férfi a vízben veszítette el az eszméletét, a pillanatokon belül érkező Rupert mentőhajó pedig már a nyílt vízen megkezdte az emelt szintű ellátást. A rendezvényt biztosító esetkocsi személyzete is rohant segíteni. A férfi életéért vívott heroikus küzdelemhez perceken belül még egy helyi mentőegység és egy mentőhelikopter is érkezett segítségül, az összehangolt csapatmunka pedig sikerre vezetett: a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Az indulók között voltak válogatott nyílt vízi úszók, akik edzőtáborból érkeztek az eseményre, többek között Olasz Anna és Rasovszky Kristóf is vízbe ugrott, ám ezúttal két fiatal tehetség volt a leggyorsabb. A 2004-es születésű, juniorválogatott Barabás Imre 1:02:46-as idejénél senki sem tudott jobbat úszni, a veszprémiek kiválósága nyolc percet javított eddigi legjobbján. A női győztes, a Szegedi Úszó Egylet Európa-bajnoki nyolcadik helyezett versenyzője Vas Luca 1:06:19 perc alatt ért célba.

Népszerű volt továbbá a Balaton-áthúzás is, csaknem ötszázan SUP-pal vágtak neki az 5.2 kilométernek.