Az utolsó két évtized áttörést hozott ezen fontos történelmi fordulópont vizsgálatában, és a rendelkezésre álló új forrásanyag nagyságrendekkel növekedett meg.

Fotó: Shutterstock

2018-ban egy új kutatási program indult, amely számos intézmény és tudományterület bevonásával, a szakemberek egy széles csoportjának közreműködésével kutatja „A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései” témát.

A program kezdete óta rendszeresen megszervezett nyilvános előadások mellett most egy műhelybeszélgetés-sorozatot is elindítanak a szakemberek, amelynek keretében a legújabb régészeti eredményeket és az azokhoz kapcsolódó más tudományterületek eredményeit mutatják be. Egy-egy beszélgetés során három-négy szakembert kérnek fel, hogy mutassák be legújabb kutatásaikat és szóljanak hozzá a bemutatott témákhoz.

A beszélgetéseket a járványhelyzettől függően élőben szeretnék megrendezni, de az első alkalommal az internetes online formát választották. Az első alkalomra október 25-én, 17.00 és 19.00 óra között kerül sor.

Részletek itt.