A 27 éves magyar úszónak ez a legjobb ötkarikás eredménye, Rióban ugyanebben a számban 14. volt. A helyi idő szerint 6.30 órakor rajtoló viadalon 28 Celsius-fokos levegő és 29 Celsius-fokos víz fogadta a 25 fős mezőnyt. Az úszók enyhe szélben, kissé felhős, és nagyon párás időben kezdhették meg a kijelölt pályán hét körből álló, 10 kilométeres versenyt az Odaiba Kikötőparkban.

A végét Cunha bírta a legjobban, Olasz pedig van Rouwendaal és Lee mögött negyedikként ért célba

Nagyon meleg volt, ezért a ritmusváltások és az előzések nehezek voltak, eleve tempót úszni sem volt könnyű, illetve a verekedést is jobban megéreztük” – értékelt az MTI-nek nagyon jókedvűen és mosolygósan Olasz Anna. – „Az utolsó kör előtt még reménykedtem, hogy kijövünk itatni, de nem jöttünk, közben pedig mutatták, hogy nyolcadik vagyok. Ettől egy kicsit megnyugodtam, mert előzetesen azt a célt tűztem ki, hogy az első nyolc között végezzek.”

Olasz Anna kabalájával a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után. Olasz Anna negyedikként végzett a versenyszámban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Olasz azt mondta, a hajrának a helyezése tudatában nem görcsösen vágott neki, valamint látta az előtte úszókon, hogy fáradtak, ezért tudott még négyet is előzni a célig.

Motivált, hogy le tudom őket hagyni, és nem az van, hogy nekem kell előre menekülnöm, mert jönnek mögöttem” – fogalmazott, és hozzátette, szerinte a mostani mezőnyből Cunha „érdemelte meg legjobban” az olimpiai aranyat.

Abból a szempontból nehéz úszás volt ez, hogy végig fájt, de általában minden 10 kilométer után úgy jövünk ki a vízből, hogy ez volt a legnehezebb versenyünk” – nyilatkozta Olasz, és elárulta, az eredetileg elképzelt taktikától egy kicsit eltért, de így is jól sikerült beosztani az erejét, és adott helyzetekben a legjobb döntéseket hozta.