Április hónapban már volt egy próbatakarítás a Szilas-pataknál, amely során egy 1 kilométeres szakaszt takarítottak ki és 5 köbméter szemetet szedtek össze a vízből. Most júniusban is folytatódik a medertisztítás a patak következő szakaszán.

Németh-Kiss Diána mutatta meg nekünk a medencetisztítás lépéseit Fotó: Metropol

Megdöbbentő tárgyak kerültek elő a medertisztítás során:

  • ruhaneműk,
  • melltartók,
  • háztartási hulladék,
  • gumiabroncsok,
  • és még egy műfogsor is előkerült a Szilas-patak medréből.

„Ez a szemét nem az égből pottyan ide, és nem a szél fújja ide, hanem bizonyos emberek dobják be ide” – mondta el a helyszínen Németh-Kiss Diána, az Újpesti Városgondokság kommunikációs munkatársa lapunknak. A hölgy megmutatta a stábunk számára, hogy milyen nehéz fizikai munka megtisztítani a medret, miközben a szemetet beledobni csupán néhány másodperc… A kánikulában gumiruhát és -csizmát kell húzni, és a sártól és víztől összeragadt nehézzé válnak még a ruhadarabok is, amik előkerülnek a vízből.

Gumiabroncsok, ruhaneműk, szemét és egy műfogsor is előkerült a Szilas-patakból Fotó: Metropol

Az akció folytatódik, az újpesti városgondokság munkatársainak a terve az, hogy bizonyos időközönként ki fogják takarítani a Szilas-patak különböző szakaszait az FCSM-el együttműködve. (Fővárosi Csatornázási Művek) Céljuk, hogy teljesen megtisztítsák a Szilas-patak medrét, a vízbe dobott illegális hulladékoktól.