Sorozatajánló: Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya





Elképesztően érdekes világot mutat be a sorozatgyilkosok lelkét feltáró FBI-osokról a sorozat, aminek nagy része a valóságot meséli el.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.06.
sorozat

A Mindhunter az 1970-es években az FBI viselkedéstudományi egységében játszódik, ahol a sorozatgyilkosok pszichológiai megértésén dolgoznak. A részek azt mutatják be, ahogy a nyomozók elkezdik felfedezni és megérteni a gyilkosok tetteinek okait, s ehhez gyakran valóban létező sorozatgyilkosokhoz látogatnak el. A velük folytatott beszélgetések segítségével jönnek rá a legfontosabb kérdésekre.

Sorozatgyilkos kifejezés

A sorozatgyilkos kifejezés a sorozatban is hangsúlyos, hiszen a kezdetekkor ilyen még nem volt, így magát a kifejezést is abban az időszakban, illetve a sorozat közben kezdik el használni. Egy jelenetben például el is kezdik találgatni, hogyan kellene megnevezni ezeket a személyeket, illetve magára a kutatásra is keresnek egy nevet.

A pokol autója

A sorozatban az egyik főszereplő, Holden barátnője egy olyan autót vezet, mint amilyen a sorozatgyilkos Ted Bundynak is volt, ami ráadásul több több gyilkosságánál is a segítségére volt.

Évekig nem kellett

A sorozat forgatókönyve nagyon sokáig nem kellett senkinek, sőt kezdetben nem is a Netflixnek szerették volna eladni. Theron és Fincher először 2009-ben az HBO-nak vázolták fel terveiket, amit aztán 6 évvel később végül a Netflix kapott fel, ahol második évadról is szó volt, de sajnos a folytatása jelenleg már kérdéses.

(Fotó: Netflix)

Létező könyv

Douglas, Tench és Burgess együtt írták a Szexuális gyilkosság: minták és motívumok című könyvet, amelyre (feltehetően) a Mindhunter 1. évadában sokszor utalnak is a karakterek.

Holden Ford

Holden Ford (Jonathan Groff), az FBI viselkedéstudományi egységének fiatal és ambiciózus különleges ügynöke, akit Jonathan Groff alakít. A karakter John Douglas személyén alapul, aki egyébként a sorozat alapjául szolgáló könyvet is írta. Az első bűnözői profilozók között tartják számon, és számos más könyvet írt a kriminálpszichológiáról. A sorozathoz hasonlóan Douglas túsztárgyalást és kriminálpszichológiát tanított az FBI Akadémián Quanticóban, de előtte mesterlövész volt, illetve később egy ideig túsztárgyaló is.

Bill Tench

Bill Tench (Holt McCallany), az FBI viselkedéstudományi egységének másik különleges ügynökének karakterét Robert K. Ressler ihlette, akit szintén az első bűnözői profilozók között tartanak számon. Amióta az FBI-tól visszavonult, számos könyvet írt sorozatgyilkosságokról, és a kriminológiáról tartott előadásokat. 1976–1979 között összesen 36 sorozatgyilkossal történő interjú megszervezését segítette elő, ezekből fokozatosan alakult ki a későbbi gyilkosokról szóló alapismeret. Ezek mellett még segített elkészíteni egy központi számítógépes adatbázist a felderítetlen gyilkosságokról.

Wendy Carr

(Fotó: Netflix)

Wendy Carr (Anna Torv), a Bostoni Egyetem pszichológiai professzora, aki csatlakozik a FBI viselkedéstudományi egységéhez, hogy segítsen Fordnak és Tenchnek a projektjükben. Karakterét Ann Wolbert Burgessről mintázták, aki a sorozatgyilkosok és az erőszaktevők kutatásával foglalkozott, azon belül is a szexuális trauma és a bántalmazás túlélőinek segítése állt a munkája középpontjában, illetve az erőszakos elkövetők gondolkodási folyamatait tanulmányozta. Most 82 éves, professzorként dolgozik a Boston College-i William F. Connell ápolóiskolában.

 





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás