Miközben az ukrajnai háború hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak, a háború és a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásai jóval kisebbek az eredetileg vártnál” – jelentette ki Gertrud Traud. A Landesbank vezető közgazdásza úgy véli: – Oroszország jól felkészült a háborúra, sokkal kevésbé elszigetelt, mint azt a nyugati országok feltételezték vagy remélték.

Holnap reggeltől nem szállít gázt Oroszország a lengyeleknek Fotó: AFP

Holnap reggeltől nem szállít gázt Oroszország a lengyeleknek Fotó: AFP

„A Nyugat túlbecsülte Oroszország sebezhetőségét és alábecsülte nyersanyagainak jelentőségét a világ számára. Ráadásul többet ártanak nekünk, németeknek és a világ nagy részének, mint annak az országnak, amely ellen valójában irányulnak” – magyarázta Traud megjegyezve, hogy Oroszország nemcsak a világ fontos energiaszállítója, hanem búza tekintetében is az egyik legfontosabb exportőr.

A szankciók közvetve növelik az élelmiszer- és gazdasági válság veszélyét, a búza árának emelkedése egyértelmű jelzés” – mutatott rá. Traud szerint az is megfigyelhető, hogy Oroszország kereskedelme még növekszik is egyes országokkal a szankciók hatására, például Kínával és Indiával.

Oroszország nagy létszámú haderőt telepít Ukrajna déli részére

Az orosz csapatmozgások válaszul érkeztek az Ukrajna által meghirdetett ellentámadásra, amely a déli megszállt területek, Herszon és Zaporizzsja felszabadítására irányulnak.

Egyre többen hagyják el Ukrajnát

Eddig átlag 10 ezer fölötti volt a napi határátlépőszám, de múlt vasárnap 15 ezernél is többen érkeztek Ukrajnából a magyar határra.