A találkozón részt vett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is. A megbeszélésen értékelték a jelenleg Budapesten zajló LEN úszó Európa-bajnokságot, amely a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb európai úszóverseny.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (j2) fogadja Huszain al-Muszallamot, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnökét, a szervezet elnökjelöltjét (b2) a Karmelita kolostorban 2021. május 17-én. Mellettük Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára (b) és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök (j) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a tárgyaláson szóba került a FINA új kezdeményezése is, amellyel támogatni szeretnék az úszó fiatalokat és fiatal felnőtteket, akik a versenyzés utáni életükre készülve továbbképzésükön gondolkodnak. Ezzel kapcsolatban egy ösztöndíj-program létrehozása a terv, melynek részeként a közeljövőben több ország vezető egyetemeivel szeretne megállapodást kötni a sportszövetség.

Az úszósport Magyarországi helyzetéről Orbán Viktor elmondta: a 16 kiemelt sportág közül – a szakmai működtetés és fejlesztés támogatásait figyelembe véve – az úszás részesül a legmagasabb állami támogatásban.

2010 óta, a tanuszoda programot is beleértve, a kormány 163 milliárd forintot fordított uszodák fejlesztésére, építésére. A mindennapos testnevelés bevezetésével párhuzamosan pedig a Magyar Úszó Szövetség 2013-ban meghirdette a „Minden gyermek tanuljon meg úszni” programot, az Úszónemzet Program részeként.