Nő a feszültség az olajtilalom miatt: Európa vagy Oroszország megy tönkre?





Durva áremelkedések és szegénység jönne: egyre többen tiltakoznak az unió tervezett olajembargós szankciója ellen. Az energiahiány nem azt jelentené, hogy „nem lesz annyira kellemes meleg otthon”, hanem azt, hogy le kell állítani a termelést, és fel kell számolni munkahelyeket – mondta Michael Kretschmer szászországi tartományi miniszterelnök.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.13.
olajembargó

Egyre többen emelik fel szavukat az Európai Bizottság tervezett hatodik szankciója ellen. A kérdés csak az, hogy belátja-e Brüsszel annak az európai gazdaságra gyakorolt, súlyosan káros hatásait. A tagállamok megosztottak, hogy valóban Oroszországot sújtaná-e a szankció vagy inkább Európa gazdaságát tenné tönkre. Több szakértő és politikus ugyanis úgy véli, hogy az energiahiány nagy fokú szegénységet, élelmiszerhiányt, a gazdaság jelentős szintű leállását, azaz durva munkanélküliséget okozna uniószerte. Egy amerikai gazdasági szakértő szerint akkora szegénység elé néznek a „barátságtalan” európaiak, amelyet csak a nagyszüleik láttak a II. világháborúban.

Nemcsak energia- de élelmiszerhiánnyal és munkanélküliséggel is meg kell küzdenie a tagállamoknak a szakértők szerint Fotó: Pixabay

Az oroszok még hasznot is húzhatnak az embargóból

Mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb kőolajexportőre, az embargó miatt az olajárak csúcsra járhatnak. Ha pedig az áremelkedés nagyobb, mint amennyi olajszállítás kiesik az embargó miatt, még több pénz folyhat be Putyin háborús kasszájába. Így pontosan az ellenkezője következhet be annak, mint amit az EU az embargóval remél – írta a Neue Zürcher Zeitung.

„Alaposan meg kell vizsgálni, hogy kinek is árt ez valójában. A kőolaj, a szén és a földgáz piaca globális, ezért ha az európai országok nem Oroszországtól vásárolnak, hanem másoktól, akkor az új partnerek korábbi vásárlóinál támad hiány, amelyet „nagy valószínűséggel orosz forrásból pótolnak majd” – mondta Michael Kretschmer.

Semmilyen hatástanulmányt nem készíttetett az Európai Bizottság

Brüsszel semmilyen hatástanulmányt nem mutatott be az olajembargó lehetséges következményeiről, erről Hortay Olivér beszélt a Kossuth Rádióban. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője szerint érdekes, hogy a politikusok nagyon gyorsan álltak elő a javaslattal, és rövid időn belül akarják azt elfogadtatni. Ezek a javaslatok technikailag sem megvalósíthatók és társadalmi szempontból is megkérdőjelezhetők.

Ursula von der Leyen váratlanul Budapestre látogatott, hogy Orbán Viktorral egyeztesse a tervezett szankciót Fotó: MTI

„Az olajembargó felér egy atombombával a magyar gazdaságra”

Elsőként Orbán Viktor nevezte elfogadhatatlannak az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót. Szavai szerint az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával. A kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke „akarva-akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet”. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg „biztos lábakon áll, a mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná hazánk energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.”

Magyarország vétóján sok múlik, nem véletlenül győzködik Orbán Viktort

Továbbra sincs megállapodás Magyarország és az Európai Bizottság között az olajembargó kapcsán. Ursula von der Leyen bizottsági elnök váratlanul Budapesten tárgyalt a magyar miniszterelnökkel. Kedden pedig Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Orbán Viktor telefonon egyeztetett Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről.

Az Európai Bizottság elnöke később bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze az olajinfrastruktúrával összefüggésben. A 27 tagállam egyhangú szavazata kell a szankciós csomag hatályba léptetéséhez.

Fico: az orosz olaj leállítása sületlenség, és csak az USA kitalációja

A szlovák ellenzéki Smer elnöke úgy véli, hogy az orosz olaj és gáz leállítása súlyosan károsítja Szlovákia nemzeti érdekeit, és elfogadhatatlannak tartja az egészet. „Ha a szlovák kormány semmit sem tesz, fejet hajt az Európai Bizottság feltételei előtt, és nem azt fogja tenni, mint a magyar kormány, tehát nem fog harcolni a saját energetikai érdekeiért, akkor Szlovákiában az emberek 2 euró feletti benzinre számíthatnak” – mondta Fico.

 

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás