A tanársegédi munkakör betöltéséhez államilag elismert nyelvvizsga kellett volna – erősítette meg a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) a Magyar Nemzetnek. Adjunktusként pedig az akkori szabályok szerint még oktatnia és publikálnia is kellett volna idegen nyelven Karácsony Gergelynek.

Hatósági ellenőrzés keretében az Oktatási Hivatal szintén vizsgálódik azzal kapcsolatban, hogy nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában miként dolgozhatott a jelenlegi főpolgármester 2004 és 2012 között tanársegédként, majd adjunktusként a Corvinuson. Az Oktatási Hivatal után azonban most a BCE is reagált az ügyben: „Az egyetem elküldte a Magyar Nemzetnek a Karácsony alkalmazása idején hatályos foglalkoztatási szabályzatot, amely bizonyítja, hogy megfelelő nyelvtudás nélkül aligha tölthette volna be az adott munkaköröket a főpolgármester.”

A Corvinuson folyékony angolsággal kellett volna oktatnia (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A lap szerint Karácsony Gergelynek valóban rendelkeznie kellett volna legalább egy „C” típusú nyelvvizsgával, vagy azzal egyenértékű államilag elismert oklevéllel a tanársegédi munkájához, amelyet 2004 és 2008 között vállalt a Corvinus politikatudományi tanszékén. Ráadásul a szabályzat szerint az adott idegen nyelven oktatni is tudni kellett, sőt az elvárások között az idegen nyelven végzett publikációs tevékenység is szerepelt. Ez azonban a főpolgármester eddig be(nem)mutatott „hiperpasszív nyelvtudása” alapján erősen kétségesnek tűnik.