A 30 millió vakcina vásárlásáról szóló hírt Szászország miniszterelnöke jelentette be. Michael Kretschmer Oroszországba utazott, hogy saját tapasztalatot szerezzen a Szputnyik V-vakcina előállításáról és gyártásáról. A szász tartomány kormányfője személyes megbeszélést folytatott az orosz egészségügyi miniszterrel is, majd a tárgyalást követően közölte Kretschmer, hogy a német kormány 30 millió adag oltást vásárol az oroszoktól – írja a Ripost.

A Bild úgy tudja, hogy a megállapodás értelmében az orosz gyártó júniusban, júliusban és augusztusban is 10–10 millió adag oltóanyagot szállít.

Ez a döntés igazából már csak idő kérdése volt, mivel több német tartomány után az egészségügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel nélkül is hajlandóak Szputnyik V-t vásárolni.

A németeken kívül már az osztrák kormány is hivatalos bejelentést tett arról, hogy megállapodtak az oroszokkal, és rövid időn belül egymillió vakcinát vásárolnak. A Sebastian Kurz vezette kormány azonban abban állapodott meg, hogy az oltóanyagokat csak akkor vetik be, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi az orosz vakcinát. Ha hinni lehet a sajtóhíreknek, akkor erre még májusban sor kerülhet.