RETRO RÁDIÓ

Az EU egyetért azzal, hogy a magyar gazdaság újraindulása sikeres





Az Európai Unió is elfogadja és egyetért azzal, hogy a magyar gazdaság sikeresen kezd újraindulni a koronavírus-járvány okozta helyzetből, hiszen korrigálták várakozásukat, a korábbi 4 százalék helyett már 5 százalékos növekedést jósolnak Magyarországnak az idén - jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően pénteken.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.18.
újraindítás

Varga Mihály magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az unió gazdasági növekedési előrejelzése az élmezőnybe sorolja Magyarországot, ugyanis mindössze három uniós országnak jósolt magasabb idei növekedést.

Elmondta, a magyar kormány járvány utáni újraindításának megalapozottsága érdekében olyan költségvetést fogadott el az idei és a jövő évre egyaránt, amely biztosítja az újraindítást lehetővé tevő forrásokat. A költségvetésben mind a beruházások és a családok támogatása, a nyugdíjak emelése, mind pedig a szociális, vagy bérkiadások fedezete biztosított - közölte a pénzügyminiszter.

A magyar gazdaság újraindítása sikeresnek tűnik, gyorsabban képes visszaállni korábbi növekedési pályájára” - fogalmazott.

A járvány okozta gazdasági visszaesés után, már ez év második felében a magyar gazdaság elérheti a 2019 végi szintet, év végére meg is haladhatja azt - közölte.

Az áfaszabályokra vonatkozó kulcsok és mentesítések ügyével kapcsolatban Varga Mihály kiemelte: a magyar internetadó 5 százalékos áfakulcsával Magyarország az EU pozitív példákat soroló listájára került.

Ha elfogadjuk azt, hogy az internet a mindennapi szükségletek, a munkák és az életünk része, akkor ezt is érdemes volt betenni azon szolgáltatások és termékek közé, amelyek alacsonyabb kulccsal adózhatnak majd a jövőben is” - fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország sikeresen érvelt azzal, hogy az internetet mentesíteni kell a normál áfakulcs alól. A pénteki tanácsülés magyar szempontból sikeres volt, mivel a résztvevők elfogadták, hogy az áfa kulcsa az internetszolgáltatások tekintetében továbbra is kedvezményes maradhasson - húzta alá.

Varga Mihály emlékeztett, az Európai Bizottság koronavírus-járvány utáni helyreállításának finanszírozását szolgáló első, kedden megvalósult kötvénykibocsátása sikeres volt. Húszmilliárd euró forrást vont be a Next Generation EU keretében, a helyreállítási eszközhöz és az uniós költségvetés által finanszírozott különböző programokhoz kapcsolódó első kifizetésekre.

Közölte azt is, hogy a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának finanszírozását szolgáló magyar tervet az Európai Bizottság július végére elfogadhatja. Ezt követően „nincs akadálya annak”, hogy a források felhasználása a következő hónapokban megtörténjen - tette hozzá a pénzügyminiszter.

A magyar kormány május közepén nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet (REF). Az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terv több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás