A Márki-Zay Péter által látogatott lobbiszervezetnek papírja van arról, hogy ellenzi a rezsicsökkentést





Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje két évig delegált volt a több mint 3000 nagyvállalatot tömörítő Eurelectric nevű lobbiszervezetnél. Az Eurelectric a közelmúltban többször is kifejezte a hatósági árszabályozással, vagyis rezsicsökkentéssel szembeni mérhetetlen ellenszenvét. Legutóbb idén novemberben támadták meg Frans Timmermansnál a román rezsicsökkentést – írta a kontra.hu.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.15.
rezsicsökkentés

A Kontra cikkéből kiderült, hogy Márki-Zay Péter ugyan elrejtette az önéletrajzából, de a portál megtalálta, hogy 2011 és 2012 között a hazai munkáltatója, az EDF–Démász az Eurelectric nevű brüsszeli lobbiszervezetbe delegálta. A szervezet kimondott célja az európai villamosenergia-ágazatban tevékenykedő multik érdekeinek képviselete a brüsszeli döntéshozók felé.

A Kontra további vizsgálódása során kiderült, hogy az Eurelectricet épp a francia EDF vezérigazgatója, Jean-Bernard Lévy vezeti. Vagyis a Márki-Zay Péter korábbi munkahelyét képező EDF áll a 3500 céget tömörítő Eurelectric élén.

Elgondolkodtató a lobbiszervezet piacokról alkotott elképzelése, amely éppen egybevág az MZP által is képviselt liberális gondolkodással. Vagyis – a portál véleménye szerint – az a jó, ha az állam minél kevésbé avatkozik be a piac működésébe a kiugróan magas energiaárak esetén. Tehát pontosan az olyan jellegű, a fogyasztókat védő intézkedéseket ellenzik, mint például a rezsicsökkentés.

Egy idei, Frans Timmermansnak írt levélben kimondottan követelték a romániai rezsicsökkentés eltörlését. Egy másik, 2016-os dokumentumban pedig a magyar szabályozást is kritizálták, és kifejtették, hogy az „ágazat régóta vár az új árazásra, számukra előnyösebb tarifákkal” Magyarországon.

A Márki-Zay mögött álló multinacionális vállalatok alig várják, hogy visszatérhessenek Magyarországra, ami teljesen érthető, hiszen a baloldali vezetés féktelen profithajszolást biztosított számukra. Persze a magyar emberek kárára.

Ahogy korábban arra a Kontra elsőként felhívta a figyelmet, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy francia tulajdonú energetikai multicégnek, az EDF–Démásznak dolgozott vezető beosztásban több mint másfél évtizeden keresztül. Az EDF jelenleg is több mint 80 százalékban a Francia Állam tulajdonában áll.

A cikk teljes terjedelmét IDE kattintva találod meg.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás