Hihetetlen számok: a jövőben megnégyszereződik az adatforgalmunk





Az Ericsson tanulmánya szerint az évtized közepén 8,8 milliárd mobil előfizetés lehet a világon, és ebből 3,5 milliárd már az 5G hálózatokat használja majd, Kelet-Közép-Európában minden harmadik előfizetés 5G lesz. A tanulmány kitér arra is, hogy a havi átlagos mobil adatforgalom az elmúlt évben másfélszeresére nőtt, és régiónkban elérte a 7,3 gigabájtot – de ez a szám 2026-ra közel 30 gigabájt lesz.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.21.
ez vár ránk

Havi 7 gigabájtot mobilnetezünk, de ez 2026-ra már 30 lesz.

Az 5G térnyerése

A játékok is sokat fogyasztanak (Fotó: Shutterstock)

A COVID-19 világjárvány ellenére (vagy éppen emiatt) gyorsabban terjedt az 5G, mint az tavaly várható volt, az ilyen előfizetések száma az év végére elérte a 220 milliót. Jelenleg a világ lakosságának 15 százaléka – közel egymilliárd ember – él olyan területen, ahol elérhető az ötödik generációs mobilszolgáltatás. 2026-ra pedig 3,5 milliárdra nőhet az 5G előfizetések száma.

Ázsiaiak az élen

Eddig az ázsiai térségben terjedt el a legszélesebb körben a legújabb technológia, öt előfizetésből négy ma Kínában van. Ez 175 millió előfizetést jelent, Kínán belül nagyjából minden tizedik mobilszerződést. Észak-Amerikában arányaiban feleennyi 5G előfizetés van, számszerűen 14 millió. A következő években azonban várhatóan Észak-Amerikában is gyorsan terjed majd a technológia – és nagyobb ütemben, mint ahogyan korábban a 4G terjedt. Észak-Amerikában 2026-ban az előfizetéseknek már a 80 százaléka 5G-s lesz.

Mi lesz veled, Európa?

Európa 2020 végén mintegy 7 millió 5G előfizetést tud felmutatni, ami az összes előfizetés csupán 1 százaléka. Kontinensünkön többek között a COVID-19 világjárvány hátráltatta a szolgáltatás elindítását, több országban elhalasztották az 5G frekvenciapályázatokat. Ám itt is a fejlődés gyors növekedésére lehet számítani: a mai 7 millióból 2026-ra 550 millió lehet. Nyugat-Európában az évtized közepén az összes mobil előfizetés 68 százaléka, Kelet-Közép-Európában a 35 százaléka használhatja majd az 5G hálózatot. Hamarosan óriási tömegeket érint majd az 5G, ezért is lehet lényeges a szakemberek szerint, hogy a technológia kapcsán a következő időszakban milyen döntések születnek az unió tagállamaiban.

Ez a jövő

A mobilfelhasználók életében is új lehetőségeket nyit: olyan új alkalmazások jelennek meg a készülékeken, amelyek az 5G gyorsaságát és alacsony késleltetési idejét kihasználva elhozzák a virtuális (VR), a kiterjesztett (AR) és a szinkronizált valóság világát. Vagyis az üzleti-, közigazgatási és hétköznapi élet minden egyes területét érinteni fogja az új technológia.

Csak úgy habzsoljuk az adatot

Ma havonta mintegy 55 milliárd gigabájt adatforgalom zajlik a világ mobilhálózatain. Ez a szám a 2020 harmadik negyedévét megelőző 12 hónapban az előző évekhez képest a járvány miatt valamivel lassabb ütemben, de így is 50 százalékkal nőtt. A következő években további dinamikus növekedés várható: 2026-ra a mai szint négyszeresére nő az adatforgalom, s ennek 54 százalékát természetesen már 5G hálózatok fogják bonyolítani.





Ezeket olvastad már?
Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás