Penészes ételt ettél? Ez történik veled





Bármelyikünk könnyen belefuthat olyan helyzetbe, hogy a szendvicsnek levágott kenyérszelet vagy sajt szélén már ott a zöldes folt – de mi a teendő, ha későn vettük észre?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.08.
romlott étel

Aki kínzó éhsége csillapítása közben találkozott már penészes étellel, bizonyára ismeri a gyomorforgató érzést, és az azt követő aggodalmat is, amennyiben már bele is evett az adott termékbe. Bár penészfogyasztás esetén van miért aggódni, de alapvető esetben még nem kell az orvoshoz rohanni. A baj csak akkor kezdődik, ha a tünetek nem csillapodnak – írja a Women’s Health.

Ez történik veled, ha penészes ételt ettél Fotó: Pixabay

Keri Gans New York-i dietetikus elárulta, hogy ugyan a legtöbben nem tudunk róla, valójában sokkal gyakrabban eszünk penészt, mint hinnénk. A penészgomba ugyanis villámgyorsan fejlődésnek indul az olyan puha és szivacsos ételeken, mint a péktermékek, a zöldségek vagy a gyümölcsök – ezekből a termékekből már bizonyára fogyasztottunk egy-két penészeset is, a tudtunkon kívül.

Ennek azonban szinte semmilyen hatását nem érezzük, legfeljebb egy kis émelygés törhet ránk

Ezért az egészségügyi szakemberek senkinek nem javasolják azt, hogy amennyiben kis mértékben penészes ételt fogyasztottunk, akkor utána rohanjunk el a mosdóba, és hánytassuk meg magunkat – ezzel ugyanis sokkal több kárt okozunk. Az egészséges szervezetünk van annyira erős, hogy a kismértékű penészfogyasztással felvegye a harcot, és ugyanúgy megemészti, mint bármilyen más táplálékot. Ezt mutatja az is, hogy a penész egyik formáját, a nemespenészt ételek elkészítésénél is használják, elég csak a camembert-re gondolnunk.

A penészfogyasztást követő hányingernek is legtöbb esetben pszichés magyarázata van

Nem magától a penésztől émelygünk, hanem a tudattól, hogy ebből az undorító képződményből valamennyi a szánkba, onnan pedig a gyomrunkba került. Azonban ott olyan zord körülmények uralkodnak, hogy a legtöbb baktérium és gomba nem élheti túl az emésztőrendszerbe kerülést.

Ekkor kell orvoshoz fordulni

Abban az esetben viszont, ha valamilyen ismeretlen oknál fogva jelentősen nagyobb mennyiségben fogyasztunk penészt, mint amennyit egy észre nem vett foltocska lenyelése indokolttá tenne, a rosszullét elnyúlhat, a tünetek súlyosabbá válhatnak. Ilyenkor sürgősen orvoshoz kell fordulnunk, aki könnyen beszerezhető gyógyszerek felírásával csökkenti és felszámolja a rosszullétünket. Speciális eset, mikor egyes penészfajtákra allergiás reakció indul be, de ez csak enyhe és gyorsan múló légzési nehézség formájában jelentkezhet, ami miatt nem kell különösebben aggódni. Arról viszont az orvosok sem tudnak, hogy a penészes étel valaha is halált okozott volna.

A penészes kenyeret pirítás után se együk meg

Az orvosok arra a kérdésre is válaszoltak, hogy megehetjük-e az ételt, ha kivágjuk belőle a penészes részt – ez leginkább attól függ, milyen élelmiszeren ütötte fel a fejét a zöld szőrösödés. Ugyanis a penészfolt mélyre nyúló, láthatatlan gyökereket is ereszt, ha elég puha az étel, amin megtelepedett. Tehát a kenyéren, a lágy sajtokon vagy éppen a tejterméken felbukkanó penész eltávolításával még nem mentettük meg a terméket, sokkal biztonságosabb, ha ezeket inkább kidobjuk, ellenben a keményebb sajtok és szalámik még fogyaszthatóak maradnak, ha a sérült részt eltávolítjuk.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a penészes kenyérszeletet a pirítással sem tudjuk ehetővé varázsolni. Inkább ügyeljünk arra, hogy – főleg a penészesedésre érzékenyebb – élelmiszereinket ne meleg, párás helyen tároljuk, ugyanis ezek a körülmények kifejezetten serkentően hatnak a penész kialakulására.





Ezeket olvastad már?
Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás