RETRO RÁDIÓ

Csodákra képes egy jól megválasztott csiszológép





Különféle felületek finomításának egyik fontos művelete a csiszolás. Mivel ez a munka kézzel végezve fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ennél a munkánál is igénybe venni csiszológépek segítségét. Mivel a csiszolási munkák sokfélék lehetnek, az egyes csiszológépek feladatköre pedig behatárolt, a gyártók igyekeznek univerzálisabbá tenni a gépeiket – akár különféle alakú tartozékok kombinálásával. Azonban kombinált csiszológépek segítségével sokkal pontosabb munka végezhető. (x)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.21.
barkácsolás

Bármilyen munkába is fogjunk, egyáltalán nem mindegy, hogy a saját kezűleg elkészített munkadarabon milyen minőségű felületet kapunk. A sima felületek még a legigénytelenebb tárgyak esetében sem nélkülözhetők, amelyek nemcsak esztétikailag fontosak, hanem szerkezeti szempontból is. Például szilárdabb kötést érhető el a horonyba illő csap esetében is, amennyiben a felülete precízen megmunkált, ezáltal a fészkébe is szorosan képes illeszkedni. Napjainkban már különféle csiszológépek közül választhatunk, amely a legprecízebb munkavégzést teszik lehetővé a lehető legsimább felület elérésének érdekében. A különféle csiszológépek ugyan más-más célfeladatra készültek, ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak egyetlen feladatra használhatók, legfeljebb hatékonyságuk nem lesz a legideálisabb.

Mivel az ezermestereknek a munkájuk megkönnyítéséhez valószínűleg nem áll módjukban többféle csiszológépet vásárolni, ezért ebben a cikkben a céljaiknak leginkább megfelelő kiválasztásában próbálunk a segítségükre lenni a legismertebb csiszológépek fajtáinak rövid ismertetésével.

Fotó: Metropol

A felületfinomítás fokozatai

A munkadarab esztétikai megjelenését nagymértékben befolyásolja a csiszolás, amelynek a célja az anyag teljesen sima, megmunkálási nyomoktól mentes felülete. De mivel számos munkadarab esetén (pl. öntött idomoknál, tetőszerkezeteknél) felesleges ennyire tökéletes felületeket létrehozni, ez csak részben fedi a valóságot. Ezzel ellentétben viszont a legtöbb használati tárgy általában finom és felületkezelt felületeket igényel. Ezt csiszolással csak több fázisban lehet elérni.

Az első fázis a durva csiszolás, melynek során a cél a geometriai méretek kialakítása, illetve a felületi egyenetlenségek eltüntetése. A második fázis esetén a durva csiszolás karcainak az eltüntetése az elsődleges szempont, a harmadik művelet alatt a felületek simaságának kialakítását igyekszünk elérni.

A három munkafázishoz természetesen különféle finomságú csiszolóanyagok használata szükséges annak érdekében, hogy valóban a kívánt mértékben váljanak simává a megmunkált felületek. A csiszolást akár kézzel, akár gépekkel végezzük is, ezt minden esetben tartsuk szem előtt, ezért a munkához mindig egyre finomabb csiszolóanyagot válasszunk.

A csiszolóanyagok többségének hordozóanyaga papír, vagy vászon, amelyeknek felületére a különféle anyagú és méretű csiszoló szemcséket speciális kötőanyag rétegbe ágyazva rögzítik. Természetesen a különböző anyagokhoz eltérő felépítésű csiszolóanyagok használata célszerű.

A csiszolóanyagokat a finomságuk szerint három csoportba sorolják. A finomsági fokozatot 1 mm2-re eső szemcseszám szerinti határozzák meg.

A csiszológépek feladatköre

– Nagy felületek csiszolása

– Sarkok és élek csiszolása

– Görbe felületek csiszolása

– Nehezen elérhető felületek csiszolása

– Anyageltávolítási sebesség

A csiszológépek főbb fajtái

Deltacsiszoló

A legszűkebb sarkokban is kiváló csiszolást és polírozást képes biztosítani. Mélyedésbe, szűk hornyokba, lamellák közé is befér a háromszögletű csiszolólap. A talp 120 fokos elfordítása, illetve a megmunkálandó anyaghoz való csiszolópapír cseréje szerszám nélkül is elvégezhető. Az anyaghoz szükséges fordulatszámot csupán a legkisebb típuson nem lehet szabályozni. A motor csendes, a porelszívást külső csatlakozó biztosítja. Mivel a használatával kiváló felületi simaság érhető el, az anyagleválasztási képessége csekély. Közepes formakövetés jellemzi, azonban élek, sarkok esetén nagyszerűen használható.

Excentrikus csiszoló

Ez a típus forgás közben excentrikus mozgást is végez. A legfinomabb csiszolatot karcok és mélyedések nélkül közepes teljesítményű anyagleválasztás mellett képesek biztosítani. A munka közben keletkező port külön a porzsákba szívják el a csiszolólapon és a tányéron keresztül, de kiválóan alkalmasak külső porelszívásra is. Míg idomkövetés tekintetében első osztályú munkát végez, addig kevésbé alkalmas élek, sarkok precíz lemunkálására. A kívánt fordulatszám elektronikusan szabályozható.

Rezgőcsiszoló

Gyors és finom csiszolás jellemzi, megfelelő hatásfokkal főként sík felületen használható. Viszont csekély a formakövetési képessége, azonban élek csiszolására remekül alkalmazható. Kiváló felületi minőség érhető el fa- és fém munkadarabokon egyaránt. Anyagleválasztási teljesítménye még durva szemcséjű csiszolóanyag használata esetén sem jelentős. Ergonómiai szempontból formatervezett, a munkavégzés könnyű, és nem elhanyagolható szempont, hogy balkezesek is használhatják. A biztos irányítást a beépített pótfogantyú segíti elő, a porelszívás a talpon és a csiszolólapon keresztül a porzsákba, illetve valamennyi típus esetében a külső porszívó-csatlakozón keresztül történik.

Vibrációs csiszoló

Kör alakú csiszolótalppal rendelkező eldolgozó csiszoló. Nagy felületeken jelentősebb anyageltávolításhoz kiválóan alkalmas, emellett görbe felületek csiszolására is remekül használható.

Multicsiszoló

A vasaló alakú csiszolótalpáról azonnal felismerhető. Egyaránt használható nagy- és kis felületekhez, illetve sarkokhoz is. Extra tartozékokkal bővíthetők az egyes típusai, így profilok és más nehezen elérhető területek csiszolására is egyaránt alkalmas.

Variocsiszoló

Két oldalán használható csiszolófej, elekronikusan szabályozható fordulatszám, porszívó-csatlakozás, gyorsan cserélhető csiszolószalag, és jó idomkövetési adottság jellemző erre a típusra. Anyaglemunkálás és idomkövetés hatékonyság területén a szalag- és a deltacsiszolók előnyeit többnyire képes egyesíteni, azonban a felületi minőség tekintetében a finomcsiszolókhoz képest elmarad. Keskeny, sík felületek megmunkálására és sarkok csiszolásához egyaránt alkalmas, ék alakú csiszolófeje még hornyokba, mélyedésekbe is befér. Mivel nem elég nagy a csiszolófelülete, nagyobb felületek finomításához már nem megfelelő.

Szalagcsiszoló

Nagy felületek gyors, síkba csiszolására alkalmas, emellett kiváló anyagleválasztási képesség jellemzi. Azonban az előbb említett csiszológépekkel szemben a megmunkált felületek minősége elmarad, így a használatával csak közepes finomság érhető el. Idomcsiszolásra alkalmas, élek, azonban sarkok csiszolására csak korlátozottan használható. A port mindegyik típusa a gépre csatlakoztatott porzsákba gyűjti. Sokoldalúan kihasználható alsó állványba fogva, kiegészítve párhuzam- és szögvezetővel, ezáltal teszi lehetővé a különösen egyenletes csiszolatú felületek kialakítását.

(x)





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás