Ma már a legtöbb gyártó forgalmaz olyan elektromos konyhaeszközöket, melyek beprogramozhatók vagy akár telefonról is működtethetők. Ha ezeket egymással is összehangoljuk, máris kész az okoskonyha.

Amikor a gép “életre kel”

Sütő

Vásárolhatunk olyan sütőt, amelynek belsejében kamera van, aminek segítségével telefonon ellenőrizhetjük, hogy megsült-e a hús. De olyan készülék is van, aminek az ajtóüvegének átláthatósága állítható, így nem kell nyitogatnunk, ha látni akarjuk, hogy áll az étel.

Fotó: Shutterstock

Hűtő

Az okoshűtők beépített képernyővel rendelkeznek, amelyek mutatják a hűtő tartalmát, vagy azért, mert beleprogramoztuk, vagy azért mert a polcokon szenzorok is vannak, amik jelzik, hogy mi áll a rácsokon ill. azoknak mi a lejárati ideje. De a frizsiderben is lehet kamera, amire a boltban állva ránézhetünk, és pontosan fogjuk tudni, mi fogyott el, mit kell venni.

Pult

Bizonyos gyártók érintőképernyőt szerelnek a konyhapultba, amelyről olvashatjuk a receptet, vagy videón nézhetjük egy fogás elkészítését lépésről-lépésre.

Fotó: Shutterstock

Nyomtató

Kapható konyhai használatra kifejlesztett 3D nyomtató is. Nyers tésztát teszünk bele, és elkészíti a kívánt formájú alapanyagot, amit már csak főzni kell.

Plusz egy kéz

Egy angol cég kifejlesztett egy robotkart, ami a konyhapult fölé rögzíthető. Képes receptek “megtanulására”, szeletel, kavar, fűszert szór az edénybe, mindezt úgy, mint egy mesterszakács, hiszen Tim Anderson séf mozdulatait programozták bele.