RETRO RÁDIÓ

Így manipulál valaki a környezetedben? Mutatjuk, mit tegyél ellene





A pszichológiai manipuláció mentális és érzelmi kizsákmányolással történik. Ha nem akarsz mindig hátrányos helyzetbe kerülni, tenned kell valamit!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.21.
befolyásolás

A manipulátor közvetett, megtévesztő vagy rejtett sémákat használ, hogy az ő akarata érvényesüljön. Bemutatunk néhány befolyásolási módszert, és tippet adunk az ellenük való fellépéshez.

Fotó: Shutterstock

A bűntudatkeltés magában foglalja a bűnösség és felelősségérzet kiváltását, többnyire indokolatlanul. Ha közeli kapcsolataid valamelyikében ezt a viselkedést ismered fel, akkor se hagyd magad. Legyen gyanús, ha barátod, ismerősöd mindig felhívja a figyelmet saját kemény munkájára és azt érezteti veled, hogy te nem teljesítesz jól. Ha szarkazmussal reagál a különféle helyzetekre vagy figyelmen kívül hagyja a probléma megvitatására tett kísérleted, akkor is ezzel a technikával van dolgod. Tedd nyilvánvalóvá, hogy átlátsz rajta, ez segíthet legyőzni a viselkedését.

Ha valaki kétségbe vonja ítélőképességedet és azt, hogy igazat mondasz, akkor befolyásolni akar. Nyíltan megkérdőjelez még akkor is, ha bizonyítékot mutatsz neki? Ha igen, arra törekszik, hogy kimerítse az energiád és magabiztosságod. Ismerd fel ezt a lekicsinylő magatartást, mert a technikája csak akkor hatékony, ha az áldozat nem tudja, mi történik. Ha megérted ezt a viselkedésformát, könnyebb lesz fellépned ellene.

Amennyiben egy barátod közvetve vagy közvetlenül rád erőltet valamit akkor is, ha te nem érzed jól magad tőle, manipulátorral van dolgod. Ha ez többször előfordul, akkor legyél határozott, és csak abba menj bele, amiről úgy véled, jótékonyan hat rád és boldoggá tesz.

Ha növeli akarja a tőle való függőségedet, akkor sem szabad hagynod magad. Az érzelmi zsarolás lényege, hogy kihasználja a félelmed, bűntudatod. A zsaroló követelőzik, hogy megkapja, amit akar. A háttérben ez a szemlélet áll: „ha nem figyelsz arra, amit mondok, az azt jelenti, hogy nem szeretsz.” Az érzelmi zsarolónak nincsenek egészséges módszerei a kommunikációra. Fenyegetésekre, drámára alapoz.

Mit tehetsz mindezek ellen?

A manipulátorok általában egy bizonyos érzelmi reakciót próbálnak kihozni belőled, ezért nem szabad engedni követeléseiknek. Ha egy ilyen típusú barátodnak az a szokása, hogy hízeleg, mielőtt lehetetlen szívességet kér, akkor hagyd az udvarias választ, egyből változtasd meg a beszélgetés témáját.

Fontos az is, hogy magabiztos maradj. Egy befolyásoló személy sokszor azt próbálja elérni, hogy a másik kétségbe vonja saját képességeit vagy valóságát. Ha ez rendszeresen megtörténik, akkor talán jobb megszakítani vele a kapcsolatot.





Ezeket olvastad már?
Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás