Ha nekik való, játékos formában fogalmazzuk meg, látványos sikereket érhetünk el körükben. Ráadásul ezzel most csatlakozhatunk az Európai Hulladékcsökkentési héthez ITT

Kis túlzással nincs olyan pici kor, amelyben ne nevelhetnénk környezettudatosságra a gyerekeket. Már az óvodások is érdeklődnek a környezet iránt, így jó irányba is befolyásolhatjuk őket. Meséljük el nekik, honnan jön a boltba egy-egy termék, mekkora utat tesz meg az étel, mire az asztalunkra kerül. Ennek kapcsán elmondhatjuk, mennyivel jobb, ha a közelből szerezzük be az otthonra valót, hiszen ezzel kevesebb üzemanyagra van szükség, kevésbé szennyezzük a Földet. Megbeszélhető, hogy a banán messze terem, míg a dinnye, körte nálunk is – ebből akár felelgetős játék is kerekedhet.

Fotó: Metropol PR

Azt is elmesélhetjük, mi lesz a szemétbe dobott holmival, de akár azzal is, amit valakik az út mellé dobnak. Kiemelendő azonban, hogy a pozitív példákat és a saját magunk által elvégezhető feladatokat hangsúlyozzuk, és ne azzal riogassunk, hogy tele lesz szeméttel a bolygó. Hiszen nem szorongást akarunk elérni, hanem cselekvő, a környezetéért tenni akaró embert nevelni.

Ennek kapcsán elmesélhetjük, hogy miért is fontos a szelektív gyűjtés. A színes kukák akár nevet is kaphatnak, így jobban megjegyzi az apróság, melyik kuka milyen fajta hulladékot szeret. Egy erdei kirándulás pedig arra is alkalmat adhat, hogy megmutassuk a gyereknek: ő is védelmezhet egy hatalmas fát pusztán azzal, hogy külön gyűjti a papírt, hiszen így kevesebb fát kell kivágni a papír készítéséhez.

Ráadásul most bármilyen kis vállalással csatlakozni lehet az Európai Hulladékcsökkentési héthez amivel együtt tesszük élhetőbbé a bolygót.

Nézz utána ITT. (X)