Barátcserje: ez a megoldás minden női bajodra

Nem véletlen, hogy már a görög mitológiában is megjelenik az illatos barátcserje, hiszen számos csodás hatása sok női problémát megoldott már az idők során.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.28.
menstruációs barátcserje hormonok

A hormonokra gyakorolt jótékony hatását ma már kutatások is igazolták, így, ha nem hiszünk a legendáknak, akkor is bátran alkalmazhatjuk. De lássuk, mi mindenre jó! A Fanny magazin összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

menstruáció, menzesz, ciklus, ovuláció, sablon, illusztráció
Fotó: Pexels

A menopauza megmentője

A klimaxos tünetek előbb-utóbb minden nő életében megjelennek: a menstruáció fokozatos elmaradásán túl többek között hangulatingadozással, depresszióra való hajlammal, hőhullámokkal is meg kell küzdeni, ami igencsak rányomja bélyegét a mindennapokra. Nagy segítséget nyújthat ilyenkor a barátcserjekúra, amely elősegíti a hormonális egyensúly természetes visszaállítását, így a tünetek hamar csökkennek vagy akár meg is szűnhetnek.

 

Menstruációs panaszokra

Kutatások is igazolták hatékonyságát különféle menstruációs panaszok, például túlságosan erős vagy elhúzódó, illetve elmaradó, gyenge menstruáció vagy éppen menstruációs görcsök esetén. Fogamzásgátló gyógyszer elhagyása után is segíthet visszaállítani az egyensúlyt, illetve ovuláció, vagyis tüszőrepedés nélküli ciklus és a meddőség bizonyos eseteiben is hatékony lehet. A menstruációs ciklusban szerepet játszó hormontermelő szövet, a sárgatest képzésére is hatással van. Segíti a progeszteron, azaz a sárgatesthormon termelődését, ugyanakkor normalizálja az ösztrogéntermelést is. A menstruációt megelőző tünetegyüttes, a PMS tüneteit is csökkentheti, mint ahogy a menstruációs ciklussal összefüggő emlőfájdalmak, mellfeszülés, érzelmi hullámzások, ingerlékenység, fejfájás, derékfájás, fáradtság, vízvisszatartás, átmeneti súlygyarapodás esetén is hatékony segítség. Olyan ópiátokhoz hasonló anyagokat tartalmaz, mint a kaszticin flavonoid, melyek nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, segítik az elalvást és csökkentik a menstruáció előtt jelentkező szorongást, ám a mákkal összehasonlítva ez a hatás lényegesen enyhébb, és függőséget sem okoz.

 

Anafrodiziákum

A szexuális vágy csökkentésére már az ókorban és a középkorban is használták, igaz, akkor még csupán csak tapasztalás útján hittek ebben a hatásában, mára azonban a kutatók már tudományosan is bizonyították ennek hatásmechanizmusát, amely a hormonrendszerre gyakorolt hatásának köszönhető.
 

Hogyan alkalmazzuk?

Különböző készítmények formájában is beszerezhetjük, ez lehet vizes-alkoholos kivonat, tinktúra vagy kapszula. Ezek tökéletesen biztosítják számunkra a pontos és megfelelő adagolást. Természetesen szárított terméséből is készíthetünk teát, ebből napi 3-6 grammnyi füvet kell beáztatnunk néhány órára 8-10 dl vízbe, majd leszűrnünk és három részre osztva meginnunk a nap folyamán. Ahhoz, hogy hatását kifejthesse, legalább 3 hónapig érdemes alkalmazni. Ez különösen igaz a ciklus beállítása esetén.

 

Amikor inkább ne!

Általánosságban biztonságosan alkalmazható, ám bőrviszketést, kiütéseket okozhat, mint minden gyógynövény. Hormonrendszerre gyakorolt hatásai miatt várandósság és szoptatás idején, valamint a nemi érés bekövetkezése előtt, tehát gyerekkorban nem alkalmazható, mint ahogy hormonkezelés mellett sem.

 

6 érdekesség

– A szűzbariska nevet azért kapta, mert bárány szerénységűvé teszi az embert. A barátcserje elnevezés is a nemi vágyat csökkentő hatására utal, és a növény valóban egykor a kolostori élet részét képezte.

– Borsra emlékeztető aromájú és kinézetű termése miatt barátborsnak is nevezik.

– A görög mitológia szerint Héra, Zeusz felesége, aki egyúttal a házasság őrzője is, egy barátcserje alatt született.

– Az ókori Hellászban Démétér, a termékenység istennője tiszteletére rendezett ünnepségeken az asszonyok barátcserjét áldoztak, hogy az ünnepség ideje alatt ellen tudjanak állni a nemi vágyaknak.

– Már Hippokratész is a barátcserjét ajánlott a menstruációs panaszok enyhítésére.

– Egyes zárdákban a mai napig a belépő novíciusok elé barátcserjeszirmokat szórnak.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás