A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott parkokban, zöld területeken a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület már működtetett odútelepeket.

Ezer lakhely a repülő állatoknak

–Tavaly ősszel döntött úgy a Főkert vezetősége, hogy felveszi a kapcsolatot a szervezettel, és beszerez tőlük odúkat, illetve kér segítséget a kihelyezésben. Most 950 darab, madarak számára alkalmas és 50 darab, denevérek szálláshelyéül szolgáló odú került a Főkert által fenntartott parkokba –tájékoztatott Bajor Zoltán a Főkert Zöldstratégiai Főosztály vezetője.

Kiderülhet, mennyi madár született

– A Margitsziget, az Óbudai-sziget, a Gellért-hegy, a Népliget, a Tabán, a Vérmező, a Városmajor, a Kubala László park, a Nehru part, a Március 15. tér, a Feneketlen-tó, a Gesztenyés-kert, a II. János Pál pápa tér, a Szabadság tér, a Tímár utca, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Flórián tér fái kaptak mesterséges költőládákat, természetesen a terület méreteinek megfelelően különböző mennyiségben – mondta Bajor Zoltán. A szakember hozzátette, a kitett odúk különböző típusúak, vannak a denevérek számára egyértelműen felismerhető, a madarak számára pedig úgynevezett B és D típusú odúk. A kisebb méretűek főleg cinegéknek alkalmasak, a nagyobb méretűek pedig seregélynek, vagy akár mókusnak is megfelelnek. Bajor Zoltán kiemelte, hogy a munkák még nem értek véget, ugyanis ellenőrzik az odúkat, amik egyedi számozást is kaptak; ez pedig segíteni fogja a szakembereket, hogy megállapítsák, hány fióka jött világra az új odúkban.

(Fotó: Sarlós Dávid)

Egyes parkadottságokat is figyeltek a kihelyezés során

– Figyelembe kellett venni, hogy a parkok intenzíven használt zöld területek, tehát nagy az emberi jelenlét, amit nem szeret minden madár – ismertette Bajor Zoltán. A Főkert munkatársa hozzátette: úgy kellett kihelyezni az odúkat, hogy biztonságos magasságban legyenek, tehát ne zargassák illetéktelenek. Fontos volt még, hogy sétautak fölé ne kerüljenek, mert ha véletlenül vihar van, letörik a fa, akkor egy odú balesetet is okozhat, illetve az is fontos volt, hogy száraz ágra ne kerüljön.

Amit a denevérekről tudni kell:
– éjszaka mozgó állatok,
– rovarokkal táplálkozik, az embereknek nem kell őket etetniük,
– nem terjesztenek betegségeket, nem harapnak embert,
– védett állatok, természetvédelmi értékük 50 ezer forint,
– panelházak réseibe beköltözhetnek, kárt nem okoznak, csak akkor kell szakemberhez fordulni, ha jelenlétük zavaró.

(Fotó: Shutterstock)