Rengeteg kisgyerek álmodozik arról, hogy egyszer űrhajós lesz. Ám sajnos ez nem olyan egyszerű feladat – írja a Daily Star.

A portál összegyűjtött 10 dolgot, ami a testünkkel történhet, miközben kint lebegünk egy űrállomáson:

  1. Gyengülnek az izmok és a csontok – Mivel az űrben nincs akkora gravitáció, mint a földön, az izmok és a csontok teljesen elgyengülhetnek. Az asztronautáknak napi két órát kell lekötözve edzeniük, ha nem akarják elveszíteni csontsűrűségük majdnem 12 százalékát.
  2. A gravitáció a vérre és a testnedvekre is hatással van – Az űrhajósoknak felduzzad az arcuk és a kezeik, mivel a testben lévő vizet nem tartja össze semmi. Ha kicsavarnánk az emberből ezt a mennyiségű fölösleges folyadékot, egy kétliteres palackot is meg tudnánk vele tölteni.
  3. Hatalmas sugárzásnak vannak kitéve – A Földön lévő oxigén nemcsak életet ad nekünk, de az űrből jövő sugárzástól is véd minket. Az asztronauták tízszer akkora UV-sugárzásnak vannak kitéve, mint mi a Földön, így sokkal nagyobb az esélye, hogy rákos betegség alakulhat ki náluk.
  4. Nem egyszerű az alvás – Mivel az űrállomásokon nincs gravitáció, a fent dolgozó emberek kénytelenek lekötözve aludni. A legtöbben maximum 6 órát tudnak pihenni. Még egy zavaró tényező, hogy az űrben kilencven percenként feljön a nap, így még a sötétséget sem élvezhetik végig.
  5. Gyakoriak a rosszullétek – A gravitáció hiánya miatt megzavarodik a fülünk belsejében található vesztibuláris szerv, ami az egyensúlyunkért felel. Ez okozhat hányingert, rosszullétet és fejfájást.
  6. Csökken az étvágy – Az asztronauták átlagosan a testsúlyuk öt százalékát vesztik el, mert az űrben rohamosan csökken az étvágyuk. Ezért szigorú diétát kell követniük, és akkor is enniük kell, amikor nem akarnak.
  7. Csökken a vörösvérsejtek száma – A súlytalanság miatt lecsökken a vérben úszó vörösvérsejtek száma, emiatt vasfelesleg keletkezhet olyan létfontosságú szervekben, mint a máj.
  8. Bonyolult a tisztálkodás – Mivel az űrben nincs folyóvíz, az asztronauták vízzel teli zacskókkal oldják meg a tisztálkodást. Nedves törlőkendőt használnak a mosdásra, száraz sampont a hajukra, a fogkrémet pedig papírzsepibe köpik.
  9. Romolhat a látás – Az űrben lévő nyomás negatív hatással lehet az agyra, ezért súlyosan leromolhat a látás.
  10. Az űr nagyon stresszes – Nem lehet túl kényelmes ilyen hihetetlenül szűk térben, másokkal zsúfoltan összezárva élni hosszú ideig. Az asztronautáknál sokszor mentális betegségek alakulnak ki, amiket nagyon fontos, hogy azonnal kezeljenek.