RETRO RÁDIÓ

Újabb kerület csatlakozik! 1950 lakossági parkolóhelyet jelölnek ki a XIII. kerületben





Újabb fővárosi önkormányzat csatlakozik Belváros lenyúlt ötletéhez.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.28.
V. kerület VII. kerület IX. kerület XIII. kerület felkapott ötlet

Augusztus elsejétől a Dráva utca–Dózsa György út–Szent István körút–Duna part által határon területen 1950 lakossági parkolóhelyet jelölnek ki, amelyeken egy hónap türelmi időt követően csak az ott lakók parkolhatnak este 18 óra és reggel 7 óra között.

Egyelőre még takarófólia takarja a táblákat, amelyeket augusztus elsejétől fednek fel Fotó: Facebook

Nagy port kavart még 2020-ban, hogy Karácsony Gergelyék lesöpörték Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester javaslatát, amivel 18–07 óra között, kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítását kezdeményezte saját városrészében. Ezt akkor azzal indokolta, hogy a helyben élők nem tudnak parkolni, mert a kerületbe érkező autók elfoglalják előlük a helyeket. Bár a Belváros nyögvenyelősen egy évre rá, megkapta az engedélyt, mégis beelőzte ugyanazzal a tervvel a baloldali vezetésű Terézváros és Erzsébetváros. Most a XIII. kerület is csatlakozott a projekthez.

A parkolóhelyek 30 százaléka csak a lakosságé lesz

A kijelölt területen összesen 6503 közterületi parkolóhely található jelenleg, ezeknek a 30 százaléka alakul át kizárólagos lakossági hellyé. A kivitelezés során 124 oszlopon, összesen 373 új tábla kihelyezése történt meg, melyek jelezni fogják a közlekedők részére az új parkolási rendet.

A kijelölt parkolókat 18–07 óra között az 1. zónára érvényes lakossági engedéllyel rendelkező helyi lakosok használhatják, a nap többi részében azonban továbbra is bárki igénybe veheti. Az újfajta parkolóhelyeket a Várakozni tilos tábla fogja jelölni, amelyet a „Kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18 és 7 óra között” kiegészítéssel látnak el.

Az ötletgazda V. kerület csak idén ősztől indíthatja el a kizárólagos parkolást

Bár a Belváros már két éve kérvényezte a fővárosi önkormányzattól, hogy kijelölhessenek lakossági parkolóhelyeket, ők nem kaptak erre akkor engedélyt. Az ötletet viszont az ellenzéki vezetésű Terézvárosban hirtelen engedélyezték és megvalósították, szintén a parkolók 30 százalékára. Ott is este 18 óra és reggel 7 óra között van érvényben a kizárólagos lakossági parkolás.

Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerület polgármestere indítványozta először a kizárólagos lakossági parkolókat Fotó: Facebook

Erzsébetvárosban hibásan valósították meg a tervet, több száz vétlen embert büntettek meg

Terézváros után a VII. kerületben és a IX. kerületben is kialakítottak lakossági parkolókat, azonban Erzsébetvárosban hibás KRESZ-táblákat helyeztek ki ezek mellé, és így jogtalanul büntették az itt parkoló autósokat.

A hiba oka az volt, hogy nem várakozni tilos táblát raktak ki, a „kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18.00–07.00” kiegészítő táblával, hanem az általános parkolási tilalmat jelentőt egészítették ki. Így napközben gyakorlatilag bárki parkolt az említett területen, azt megbírságolták, ezzel pedig több száz helyet vettek el az autósoktól. 2022. február elseje és március elseje között információink szerint 350 esetben intézkedtek a helyi parkolóőrök.

Az ártatlan autósokat büntette meg Erzsébetváros, miután bevezették a kizárólagos lakossági parkolást Fotó: Metropol

 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás