Legutóbb a múlt héten vesztette életét egy 53 éves nő, aki egy harmadik emeleti lakás erkélyére ment ki rágyújtani, de a korláttal együtt kizuhant. Egy évvel korábban a József körúton történt hasonló halállal végződő tragédia. A Metropol utánajárt annak, hogy kinek a kötelessége az épületek biztonságos műszaki állapotának fenntartása, ha mulasztás történik, milyen kárigények merülhetnek fel és azok kit terhelhetnek. Utánanéztünk annak is, hogy milyen támogatások állnak rendelkezésre a társasházak számára.

Ezeken az erkélyeken szabad szemmel is látható, hogy veszélyesek (Fotó: Metropol/NZ/MK)

2019 óta alig van a fővárosban felújítási pályázat

A budapesti önkormányzatok döntő többsége jelentősen csökkentette a felújítási támogatásokat. Legtöbb esetben veszélyhelyzeti pályázatok váltották fel a korábbi homlokzat- vagy épület-felújítási tendereket. Így tisztelet a kivételnek (például a Belváros és a XIII. kerület), de a társasházak elestek azoktól a számukra jelentős forrásoktól, amelyek hasznosan előmozdítanák a komolyabb rekonstrukciós munkálatok kivitelezését.

Lényeges, hogy a korábbi támogatási program helyreálljon

„Ez az önkormányzatoknak a feladata, de lényeges lenne, hogy a korábbi támogatási program helyreálljon” – mondta Gulyás Gergely a Metropolnak. A miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy a kormánytól kért-e segítséget Karácsony Gergely főpolgármester vagy önállóan a kerületek, így válaszolt: „A kormány ilyen megkeresést nem kapott. Pedig partnerségről mindig lehet beszélni. A politikai harcok előtt a párbeszéd adott volt, még akár egy ellenzéki polgármesterrel is” – fejtette ki Gulyás Gergely.

Érdemes nyitott szemmel sétálni az utcákon (Fotó: Metropol/MK)

Kártérítésre is kötelezhetik a társasházat, érdemes ellenőriztetni a műszaki állapotokat

A Metropol olvasóinak Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének elnöke adott tájékoztatást.

Ha a tulajdonos azt veszi észre, hogy omlik a vakolat, akkor az már annak a jele, hogy műszaki probléma van az erkéllyel. Ilyenkor már érdemes felülvizsgáltatni. Ugyanis a Társasházi törvény szerint karbantartási kötelezettsége van a társasháznak. Ami azt jelenti, hogy állandó jelleggel biztosítani kell az üzembiztos működést” – magyarázta a szakember, aki hangsúlyozta, hogy lehetnek bizonyos kivételek, de szinte minden esetben a társasház felelőssége egy ilyen nemkívánatos tragédia. „Ha a biztonságos műszaki állapot fenntartásában mulasztás történik, akkor a társasház fizet, sőt kártérítési és helyreállítási igényekkel is szembenézhetnek peres úton, ami miatt szintén mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Lehet olyan helyzet is, amikor a közös képviselő felelőssége merül fel. Ez akkor lehetséges, ha ő tudott az erkély rossz állapotáról, hiszen annak tényét a társasház kezelője felé továbbítania kellett volna”– ismertette az elnök.

Érdemes rendszeresen vizsgáltatni a homlokzatok és erkélyek műszaki állapotát (Fotó: Metropol/NZ)