A Georgia Állami Egyetem tudóscsoportja az agresszió megszüntetésén dolgozott, ám balul sül el a dolog. A szíriai hörcsögökön végrehajtott, CRISPR-Cas9 nevű kísérlet célja az volt, hogy lehetővé tegyék a gének be- és kikapcsolását a sejtekben.

A hörcsögök társadalmi berendezkedése és stresszreakciója nagyban hasonlít az emberekéhez, ami tökéletes kutatási alanyokká teszi őket” – magyarázta Kim Huhman professzor, a kutatás egyik vezetője – írja a Daily Star.

A tudósoknak sikerült dühös hadsereget alkotni a cuki rágcsálókból – Fotó: Pixabay

A vazopresszin receptor a génekben lényegében az a hormon, amely képes agressziót okozni. A tudósok ahelyett, hogy kikapcsolták volna, inkább hiperagresszívvé tették a hörcsögöket, ezzel egy dühös hörcsöghadsereget létrehozva.

„Arra számítottunk, hogy ha megszüntetjük a vazopresszinaktivitást, csökkentjük az agressziót, de ennek az ellenkezője történt. Az ellentmondásos eredmények azt mutatják, meg kell viszgálnunk ezeket a receptorokat az agy teljes áramkörében, és nem csak bizonyos agyi régiókban – vonta le a következtetést a professzor.