A téli hideg és fagyos időszak után rengetegen várják, hogy elmehessenek valahova nyaralni, legyen az belföld vagy külföld. A családi nyaralásokra sokan már az egészen pici babájukat vagy a már kicsit nagyobb gyerekeiket is magukkal viszik. Mivel az újszülöttek még nagyon mozgékonyak, ezért a nyaralás alatt egy csomó mindent ki akarnak próbálni és meg akarnak ismerni, köztük az úszást is. Az ilyen esetekben a balesetek egy kis odafigyeléssel és néhány szabály ismeretével elkerülhetőek lehetnek. Mutatjuk, hogy mire figyeljetek oda, ha a gyermekeddel vízközelbe mentek.

babúszás, víz, baba

Mindig legyünk a gyermekek mellett, ha a vízben van. Ha nagyon pici, úszás közben egy percre se engedjük el, mindig fogjuk a kis mellkasánál Fotó: shutterstock

Ezekre figyelj, ha a parton van a gyermeked!

A kis lurkók a vízen kívül sokkal veszélytelenebbek, mint pancsolás közben, de azért nem árt ekkor is figyelemmel lenni rájuk. Hiszen kíváncsiságuk lankadatlan és a veszélyeknek ekkor is ki vannak téve. Ha a baba a parton van, akkor rendszeresen kenjük be magas faktorszámú, kifejezetten nekik készült naptejjel, még akkor is, ha éppen az árnyékban van. Ha biztosra akarunk menni, vásároljunk neki rövid ujjú, térdig érő, UV-szűrős úszódresszt, amiben garantáltan nem ég le. A fején pedig mindig legyen egy könnyű kalap, így a napszúrás is megelőzhető. Praktikus és sokoldalú kellék lehet a strandsátor is, hiszen a gyermek az árnyékban bárhol el tud aludni, azonban például egy szoptatást ízlésesebb egy ilyen helyen megejteni.

Mit viseljen a gyermek strandolás közben?

A legeslegfontosabb szabály, amit minden esetben be kell tartani, de különösen, ha a vízben van, hogy egy pillanatra se veszítsük szem elől a kisgyereket. Ez igaz az otthoni pancsolásra is, ugyanis akár bokáig érő vízbe is bele lehet fulladni (elcsúszik, megijed, nem tud felállni). Mutatjuk, hogy mi legyen rajta, ha a vízbe megy:

 • kötelező úszópelenkát viselnie (ha a gyermek még nem szobatiszta)
 • babaúszógumi
 • karúszó

A strand területén is végig fogjuk a kezét Fotó: Nagy Zoltán

A strandolás után nem eshet baja a gyereknek?

A válasz természetesen igen. Ilyenkor azonban már csak olyan dolgok leselkedhetnek a gyermekre, mint a leégés vagy egy kisebb bőrbetegség. Ráadásul a testet borító szövet a gyerekeknél jóval érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért az ő bőrvédelmükre fokozottabban kell figyelnünk.

 • Mielőtt hazamegyünk a gyerekkel, mindenképpen zuhanyoztasd le a kicsit.
 • Ellenőrizzük, nem ment-e a picibe kullancs, ez játék közben előfordulhat.
 • Bőrbetegségek, fertőzések könnyebben összeszedhetők a gyermekek gyengébb bőre miatt.

Ezt még véletlenül se csinálja a gyerek a strandon!

Sajnos minden évben előfordul néhány tragédia, amikor egy kisgyermek különböző okok miatt a vízbe fullad. Ezek leginkább a játék és a szórakozás miatt történnek meg. Ezek közül több megelőzhető, főleg akkor, hogy a kicsik és a nagyok is odafigyelnek rá.

 • Nincs lökdösődés, eszetlen ugrálás
 • Ne menjen mezítláb
 • Ne ugráljon bele sekély vízbe
 • Felhevült testtel nem szabad vízbe menni
 • Ha a gyermek nem tud úszni, mindig legyünk ott mellette, ne engedjük mélyebb vizekbe
 • Sapka legyen rajta, nehogy napszúrást kapjon és a vízben rosszul legyen