A korlátozásokat fenn kell tartani az ünnepek alatt is, ez a tendencia látható és tapasztalható a környező, illetve az európai országokban – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a keddi kormányinfón. Emlékeztetett, egyetlen kivételtől eltekintve, maradnak idehaza is a szigorú intézkedések, csak szentestére enyhítettek a szabályokon.

Megerősítette, semmilyen személyszállító repülőgépet sem fogad Magyarország Nagy-Britanniából. Mint mondta, sokat még nem tudni a vírus új változatáról, de az első hírek szerint a kifejlesztett vakcinák hatásosak lehetnek az új koronavírus mutációjára is.

Egyértelmű fordulat

Magyarországon fordulat következett be a fertőzések tekintetében, és bízunk benne, hogy csökkeni fog a halálozási szám is a következő időszakban, túl vagyunk a második hullám csúcspontján. Viszont legalább január 11-ig maradnak a védelmi intézkedések – húzta alá a miniszter.

Vakcina információ

A vakcinák kapcsán azt mondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban december 27-től megkezdődik az oltás. Legalább 5500 vakcina érkezik – tette hozzá. Gulyás elmondta, hogy folyamatosan tárgyalnak mindenkivel a vakcinákról.

Regisztráció

Mindenkit arra kért, hogy regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Több mint 300 ezren ezt már megtették. Szeretnék, ha lesz vakcina, akkor azt minél többen vennék igénybe.

A moratóriumot a családok 56 százaléka veszi igénybe

A kormány által meghozott gazdaságvédelmi akcióterv közül a hitelmoratórium a legfontosabb. 2021. június 30-ig folytatódik a moratórium. A 2,6 millió család 56 százaléka veszi igénybe a hitelmoratóriumot. 3600 milliárd forintot érint ez a mostani lépés.

A vállalkozók 48 százaléka élt a moratóriummal

Majdnem egymillió vállalkozó jogosult a moratóriumra, és 48 százalékuk élt is ezzel. Ez a teljes hitelállomány 41 százaléka – mondta Gulyás. Az lényegtelen, hogy a bankok milyen tájékoztatókat küldtek, ezért nem is kell figyelembe venni őket.

Még mindig sokkal több pénzből gazdálkodhatnak az önkormányzatok, mint 2011-ben

150 milliárd forint marad a vállalkozásoknál az IPA-fizetés ideiglenes felfüggesztésének eredményeként – mondta Gulyás. Az önkormányzatok a 2017-18-as támogatási szinten lesznek, és a 2011-es szinthez képest még több mint 50 százalékkal több bevételük lesz. A miniszter elmondta, hogy jó lenne, ha ezen viták nemcsak pártpolitikai viták mentén folynának. A kormány nyitott a tárgyalásokra az önkormányzatokkal, de a vállalkozásoknak ezt a nehéz időszakot túl kell élniük.

A cél a munkahelyek megőrzése

Gulyás beszélt még az otthonteremtési programról is. A cél, hogy a következő időszakban is megmaradjanak a munkahelyek.

Gulyás: Az elvtelenség koalíciója jött létre

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az elvtelenség koalíciója jött létre, mivel korábban mindegyik párt kizárta az összes többivel való együttműködést. A Jobbik Gyurcsány ellen jött létre, ma pedig összefognak vele. Minden politikai elvet eldobott az ellenzék, csak hatalmat és pénzt akar mindenféle elképzelés nélkül – tette hozzá.

Gulyás az Origónak: A szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal kötött szövetséget

Gyurcsány a legkorruptabb magyar politikus, aki a pártállami kapcsolatait felhasználva lett dúsgazdag ember, ezért teljesen hiteltelen, amit a volt kormányfő a korrupcióról mond. Az Origo kérdésére azt mondta, hogy ezen pártok legfontosabb célja a hatalom megszerzése, semmilyen elvi alapja nincsen az együttműködésüknek. Ha sikeresek lennének a választáson, akkor az nagyon kedvezőtlen fejlemény lenne. A szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal kötött szövetséget – tette hozzá.

Adott esetben több százezer kínai vakcina érkezhet

Az egyszeri különbségtétel nem befolyásolja érdemben a kockázatot – mondta kérdésre Gulyás. A két ünnep között a Pfizer-vakcinából fog érkezni, de a következő napokban újabb szállítmány érkezhet. Bízik benne, hogy néhány tízezer rendelkezésre fog állni. A kínai vakcina jelenleg az OGYÉI engedélyezési eljárásában van, de sok országban már oltanak vele. Ha megvan az engedély, akkor félmillió-egymillió vakcinát tudnának Kínából vásárolni.

Kulcsfontosságú a vakcina

A járványügyi készültség az egészségügy készültségi helyzetét jelenti, de az emberek mindennapi életére nincsen hatással – mondta Gulyás. A járványveszély egészen addig marad fenn, amíg nincsen elég vakcina – tette hozzá. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról értelemszerűen majd az Országgyűlés dönthet.

Ekkor dönthet az Országgyűlés a Next Generation alapról

Február 15-ét követően dönthet az Országgyűlés a Next Generation ratifikálásáról – mondta kérdésre Gulyás. Tartalmi viták vannak az Európai Néppárttal, így ha azokban nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor nincs jövőnk a pártcsaládban, ha sikerül megoldani ezeket, akkor van jövő – mondta egy másik kérdésre.

Budapest számára nem nagy érvágás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Budapest esetében 182 milliárdos IPA-bevétel volt 2011-ben, míg 2019-ben közel 300 milliárd forint. A kkv-k esetében néhány 10 milliárdot jelent a kiesést tekintve az IPA.

Erre számított 2016 óta a Fidesz

Nem változtat a Fidesz stratégiáján az, hogy az ellenzéki pártok egy része közösen indul, mivel 2016 óta erre számítottak – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

116 ezer forintos nettó bér is elég lehet

Gulyás kérdésre azt mondta, a mostani intézkedések révén abban bíznak, hogy 2021-ben érdemi növekedés lehet. Elég a 116 ezer forintos nettó bér is ahhoz, hogy részesedjen a hatmillió forintos felújítási hitelből, de kevesebbet is fel lehet venni – mondta egy másik kérdésre.

Sikeres a magyar gazdasági védekezés

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy 26 ezerrel dolgoznak kevesebben itthon, mint egy évvel ezelőtt. Mindez jól mutatja, hogy a magyar védekezés az egyik legeredményesebb Európában. A minimálbér kapcsán azt mondta, hogy akkora lesz, amekkora bérben megállapodnak a felek.

34 egészségügyi dolgozó vesztette életét a koronavírus miatt

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az idősek vásárlási sávjának eltörlése miatt december 24-én és 31-én nyitva lesznek a boltok. A két ünnep között dönthetnek a középiskolák esetében a digitális tanrend fenntartásáról. 34 egészségügyi dolgozó vesztette életét a koronavírus miatt, 861-en vannak intenzíven.

Erre mindenképpen készülni kell

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egészen biztos lesznek olyan szabályok, miszerint a beoltottság révén több szolgáltatás lesz elérhető.

Erőszakosan nem oltanak be senkit

Elképzelhetetlen, hogy valakit erőszakosan oltsanak be, és ezt nem is akarja a kormány, és nem is lehetséges – mondta kérdésre Gulyás.