RETRO RÁDIÓ

„Nem zárható ki, hogy egy újabb variáns újabb hullámot indít el”, ősszel újra lecsaphat a járvány





Lecsengett a koronavírus harmadik hulláma hazánkban, viszont a járványnak még nincs vége. A magas átoltottság ellenére sem biztos, hogy megússzuk a negyediket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.10.
aggasztó hír

Az új variánsok miatt előfordulhat, hogy kellő óvintézkedés hiányában negyedik járványhullám is felüti a fejét hazánkban, a magas átoltottság ellenére is - mondta el Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán.

A szakember azt tanácsolja, hogy továbbra is folyamatosan tesztelni kell, be kell oltani a gyerekeket, és nem utolsó sorban olyan vakcinákkal kell további oltásokat adni, amelyek a különböző variánsokkal szemben is megvédenek minket. Ha ezek mind teljesülnek, akkor talán lesz esélyünk rá, hogy megússzuk az újabb járványt. Azt is hozzátette, hogy fontos időben felkészülnünk a negyedik hullámra.

Továbbra is fontos, hogy folyamatosan végeztessünk teszteket (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A járványnak még nincs vége

A szakember elmondta, azért nem dőlhetünk hátra, mert például Bahreinben és a Seychelles-szigeteken a magas oltottság ellenére ismét felütötte a fejét a járvány, illetve az Egyesült Királyságban is az új indiai variáns járványos terjedésnek indult, ami miatt az újranyitást lehet, hogy felülvizsgálják.

Kutatásaik alapján egyértelmű, hogy a mutánsok okozzák a legnagyobb problémát. Erre jó példa, hogy mint mondta, a harmadik járványhullám úgy tudott elindulni, hogy már meglévő korlátozások voltak érvényben, amelyek az előző vírusváltozatot meggátolták volna. Most leginkább az indiai mutáns miatt kell aggódnunk. A britek arra jutottak, hogy a Pfizer és az AstraZeneca védenek, de 5–6 százalékos hatásosságcsökkenés így is előáll.

Nem zárható ki, hogy egy újabb variáns újabb hullámot indít el, erre készülni kell. Ha újabb hullám lesz, erre ősszel kerülhet sor, viszont tudunk készülni rá és fontos, hogy készüljünk is. A tesztelés és a járványügyi rendszer fenntartása fontos, hiszen kevésbé költséges ez, mint a lezárások – tette hozzá.

A Pfizer és a AstraZeneca védhet a variánsok ellen a leghatékonyabban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

Nehezebb elérni a nyájimmunitást

Oroszi Beatrix elmondta, hogy az eredeti variánsnál 75 százalékos oltottság adott volna ki nyájimmunitást, az indiai mutáns miatt viszont a 80 százalékos vakcinával mindenkit be kellene oltani, hogy nyájimmunitás legyen. Egy 100 százalékos vakcinával körülbelül 80–85 százalékát kellene beoltani a lakosságnak, viszont ilyen vakcina nincsen.

Úgy véli, nem reális azt hinni, hogy örökre meg tudunk szabadulni a vírustól. A variánskövető vakcinákkal viszont frissíteni lehet a védettséget időről időre.

 





Ezeket olvastad már?
Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás