RETRO RÁDIÓ

Nem jó hír, ezek azok az országok, ahol újult erővel támadhat a koronavírus





Sok tényezőt vettek figyelembe a nemzetközi kutatócsapat tagjai, amikor meghatározták, a világ mely részein számíthatnak arra, hogy újra felbukkan a Covid–19 valamelyik mutánsa.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.03.
aggasztó hír ijesztő

Kína áll az élén annak a kockázatkutatásnak, amely azt vizsgálja, hogy legközelebb hol van rá a legtöbb esély, hogy egy újabb koronavírus-járvány törjön ki – írja a Daily Mail.

A kaliforniai Berkeley Egyetem, a milánói Műszaki Egyetem és az új-zélandi Massey Egyetem kutatói megállapították, hogy a vírusok leginkább amiatt jelennek meg, hogy az ember folyamatosan pusztítja a természetet, a vadon élő állatok élettere csökken, így ember és állat fizikálisan is egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A kutatók azt is közzétették, melyek azok az állatfajok, amelyek leginkább terjeszthetik a vírust, és ennek a listának az élén az a patkósdenevér áll, ami sajnos fellelhető Magyarországon is azon kívül, hogy Portugáliától egészen Kínáig találkozhatunk velük. Az is a szempontok között szerepelt, hogy az ipari állattenyésztés során egy adott területen nagy számú állat él, akik így nagyon gyorsan és könnyen megfertőződnek bármilyen vírussal.

 

A kutatás eredményeként végül az derült ki, hogy Franciaország nyugati részén, Anglia déli tengerparti szakaszán, Észak-Bangladesben, Bhutánban, az Indonéziához tartozó Jáva szigetén, valamint Kína délkeleti régiójában bukkanhat fel vírus újra a legnagyobb eséllyel.

A kutatók korábban 2017-ben egy hasonló vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy Afrikában az Ebola-vírus terjedése is az erdők ritkulása miatt következett be.

A Covid–19 vírus eredete a mai napig nem tisztázott, azonban két közkedvelt eredetet szoktak hozzá kapcsolni, az egyik az, hogy egy kínai laborból indult el, a másik pedig, hogy a denevérek fertőzték meg a legelső beteget. A patkósdenevérekről például köztudott, hogy a szervezetük számos koronavírust hordoz.

Képünk csak illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kutatók leszögezték a lapnak: az állatok élőhelyének csökkenésével egyre magasabb a kockázata az olyan betegségek terjedésének, amelyek az állatokról terjedhetnek át az emberekre. Ráadásul a kevésbé „válogatós” állatfajok, mint a denevérek is, köszönik szépen, bárhol megélnek, ahol a feltételek kedveznek nekik.





Ezeket olvastad már?
Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás