A miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy rendkívüli jogrend, valamint kijárási korlátozás lép életbe. Íme a pontos részletek:

A kormánynak a kedden a Magyar Közlönyben közzé tett rendelkezése értelmében éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptettek életbe. A kijárási korlátozás alól kivétel, ha valaki

 • munkavégzés céljából,
 • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
 • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
 • vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
 • valamint életvédelmi céllal hagyja el éjfél és reggel 5 óra között a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét, illetve tartózkodik közterületen.

A kormányrendelet kimondja, hogy az Országgyűlés e rendelet hatályát meghosszabbítja, a kijárási korlátozás hatályának a fenntartásról pedig a kormány legkésőbb 2020. november 30-án döntést hoz.

A maszkviselésre vonatkozó szabályok

A rendelet értelmében tilos olyan zenei rendezvény helyszínén tartózkodni, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. Az ilyen rendezvények szervezése és megtartása is tilos.

Az egyéb kulturális rendezvények (színház, tánc-, zeneművészet), mozi valamint sportrendezvényekre az alábbi megkötések érvényesek:

 • a nézőtéren a nézők – a páholyok kivételével – minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el,
 • két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és
 • a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A kulturális vagy sportrendezvényeken a nézőknek – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – 1,5 méteres távolságot kell egymástól megtartani, különösen

 • a páholyokban,
 • a kulturális vagy sportrendezvény szünetében,
 • a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve
 • a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben.

Múzeumokban, könyvtárakban, egyéb közművelődési intézményekben a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani. Ennek betartásáért az intézmény üzemeltetője a felelős.

A rendelet kimondja: Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző társaságnak köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra – november 5-ig.

A jogszabály értelmében a kormány az egész országban ingyenessé tette a parkolást.

A rendkívüli jogrend alatt életbe lépett szabályok megszegéséért járó bírságokról és büntetésekről ide kattintva olvashat többet.

Orbán Viktor vezetésével szerdán kora reggel is összeült az operatív törzs, ahol megtárgyalták a további, legfontosabb járványügyi teendőket. A kormányfő erről több bejegyzést is közzétett Facebook oldalán:

6:00. Operatív törzs // 6:00 AM. Operational Group

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, November 3, 2020