Egy magas lázzal, nehézlégzéssel, aluszékonysággal és egyéb, koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel a Sürgősségi Betegellátó Osztályra érkező beteg útját mutatják be egy videóban.

A Semmelweis Egyetem bemutatja a folyamatot, hogy milyen vizsgálatokon kell átesnie a fertőzöttnek a diagnózisig.

  • A klinikára érkező beteget elsőként a pre-triage vizsgálja.
  • Innen a tünetei alapján COVID–19-fertőzés gyanúja miatt az elkülönítő zónába viszik. A vizsgálóban sor kerül a beteg anamnézisének felvételére, valamint több vizsgálat mellett antigén gyorstesztre és PCR-tesztre is. A vizsgálatok típusát a tünetek súlyossága és a beteg állapota határozza meg minden esetben.
  • Ha a beteg általános állapota jó, akkor otthonába bocsátják, és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszeréből kérheti le a PCR-teszt eredményét.
  • Ha azonban ez indokolt, a megfigyelőbe kerül.
  • A megfigyelőben alacsony véroxigénszint esetén oxigént kap. Ha szükséges, infúzió segítségével az ionokat és a cukrot is pótolják. Indokolt esetben röntgenre viszik a beteget. A képalkotó diagnosztika elsősorban a légszomjat okozó eltérések feltárására szolgál, kórházi ellátásra szoruló betegeknél vagy vírusos fertőzés alacsony klinikai gyanúja esetén végzik el.
  • Amennyiben magas a koronavírus-fertőzés gyanúja, illetve a beteg elesett, akkor CT-vizsgálatra kerül sor. Ezt követően az orvos kiértékeli az elvégzett vizsgálatok eredményét, és dönt a beteg további ellátásáról, kórházi felvételéről, valamint a szükséges terápiáról.
A film szakmai vezetői dr. Berényi Tamás, SBO osztályvezető kinikai főorvosa és dr. Fenyves Bánk Ph.D. ösztöndíjas, szakmai lektor Debreceni Katalin, SBO klinikai szakorvos.