Nem mindennapi jelenségre bukkant az Egyesült Államok egyik űrszondája a vörös bolygón.

A Marson az egyik kráter egy fület formázott Fotó: Shutterstock

Az emberi fül alakjához megszólalásig hasonlító óriási krátert fedezett fel a Mars felszínén a NASA – írja a Mirror.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a hatalmas képződmény 1,8 kilométer átmérőjű lehet a szomszédos bolygó északi féltekén.

A fekete-fehér felvételeket a Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda rögzítette, melynek feladata, hogy nagy felbontású képeket készítésen a bolygó felszínről, valamint, hogy felderítse, hol van leszállásra alkalmas hely a Marson.

Az újonnan felfedezett krátert a laikusok mellett a tudósok egy része is az emberi fülhöz hasonlítja. Az egyik kutató szerint, ha valaki észreveszi a kráter és a fül közötti hasonlóságot, onnantól nem is tudja kiverni a fejéből.

A NASA szóvivője szerint egy egyszerű pareidoliáról van szó. Ez az a jelenség, amikor tárgyakon vagy természeti képződményeken emberi arcokat, testrészeket és esetlegesen ezekhez kapcsolódó érzelmeket vélünk felfedezni, vagy egyéb más konkrét alakzatokat, amik egyáltalán nincsenek ott. A mostani jelenség kapcsán megjegyezte, a Mars füle valóban egy szokatlan becsapódási kráter és emellett kísértetiesen hasonlít az emberi hallószervre.