Új magyar módszerrel mutatják ki a rákot - Fotók!





Speciális nyomjelző mutatja meg az áttétet a rosszindulatú prosztatadaganatnál.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.26.
tudomány

Áttörést hozhat egy magyar fejlesztés azok számára, akiket prosztatarákkal diagnosztizáltak. A Pozitron-Diagnosztika Központ nyomjelzője, ugyanis a prosztatarákos betegeknél minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki az áttéteket. A Ripost munkatársainak a helyszínen mutatták be az új módszert.

Monitorokon figyelik az alanyt Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és ez az ötödik vezető halálok

Ez is az oka annak, hogy a prosztatarák áttétet kimutató egészségügyi fejlesztést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatja.

A Pozitron-Diagnosztika Központ jelenleg egyedüliként végzi ezt a fajta-vizsgálatot budapesti egészségügyi centrumában.

A PSMA nyomjelző anyagot helyben állítjuk elő és használjuk fel. Jelenleg heti 20 beteg ellátására elegendő PSMA-specifikus nyomjelző anyagot állítunk elő a központban” – mondta el lapnak Kókay András igazgató.

A diagnosztikai központban rendelkezésre álló részecskegyorsító segítségével előállítják a nyomjelzéshez szükséges radioaktív izotópokat. Ezek használata elfogadott, mivel a beteg számára nem jelent sugárterhelést. Prosztatadaganat esetén a nyomjelző anyagot intravénásan adják be a PSMA PET/CT vizsgálat előtt körülbelül 2 órával.

Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A nyomjelző anyag injektálásra során a beteg csak egy nyomó-szúró-égő érzést tapasztalhat, ez a folyamat nem jár különösebb fájdalommal” – mondta el kérdésre dr. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina orvos. Elmondása szerint olyan kis mennyiségű radiogyógyszert alkalmaznak a vizsgálat során, ami nem jelent veszélyt a betegre nézve.

A PSMA PET/CT vizsgálatra előzetes bejelentkezés alapján érkeznek a betegek

A helyszínen ellenőrzik a páciens vércukorszintjét, majd a vizsgálati helyiségben befecskendezik a nyomjelző anyagot intravénásan. Két órával később kerül sor a vizsgálatra: a betegnek 15-20 percet kell eltöltenie a gép vizsgálógyűrűjében és a kamerába épített hangszóró és mikrofon segítségével tud kapcsolatot tartani a vezérlőben tartózkodó szakemberekkel. A vizsgálat után folytathatja normál napi tevékenységét, a szakemberek pedig megkezdik az eredmény kiértékelését.

Egy férfi szűrés vett részt Fotó: Metropol/Máté Krisztián Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Dr Szakáll Szabolcs szerint a PSMA-specifikus nyomjelző anyaggal végzett prosztata vizsgálatok lehetővé teszik az 5-10 mm nagyságú tumorok kimutatását is. Ennél kisebb méretű áttétek kimutatására is van lehetőség, de ez a tumor fajtájától és agresszivitásától is függ.

A PSMA-specifikus nyomjelző anyag kétféle úton távozhat az emberi szervezetből: kiürül a májon keresztül vagy a vese kiválasztja” – tette hozzá dr. Szakáll Szabolcs.

Jelenleg Magyarországon 14 daganattípus közfinanszírozott. A PET/CT (PSMA) vizsgálat jelenlegi költsége negyedmillió forint. Onkológiai szakorvoslati javaslat alapján egyedi méltányossági kérelmet lehet benyújtani a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK). Dr Kókay András a Pozitron Diagnosztikai Központ igazgatója elmondta, hogy eddig minden benyújtott méltányossági kérelemnek helyt adott a NEAK, az elbírálás legfeljebb 2-3 hetet vehet igénybe.





Ezeket olvastad már?
Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás