RETRO RÁDIÓ

Koronavírus: Hamarosan elkészül a magyar gyógyszer





Az utolsó szakaszába lépett a koronavírus ellen is hatásosnak bizonyuló gyógyszeralapanyag, a favipiravir hazai előállítása. Néhány hét múlva elkezdhetik a klinikai kísérleteket, a tervek szerint pedig exportcikké is válhat. Keserű György Miklós kémikus, a fejlesztést végző kutatócsoport vezetője számolt be a részletekről a Metropolnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.02.
favipiravir

Egy magyar se maradjon gyógyszer nélkül

– A favipiravir japán Avigan gyógyszer hatóanyaga, aminek gyártásfejlesztése már áprilisban elkezdődött itthon is. A legfontosabb cél, hogy egy magyar se maradjon hatásos gyógyszer nélkül, ha szüksége van rá – kezdte a Metropolnak Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője. – Fontos az is, hogy bizonyítani tudjuk a magyar gyártású szer hatásosságát és biztonságosságát. Ráadásul, a magyar gyógyszerkészítmény akár exportcikké válhat, ami gazdaságilag jó befektetés – magyarázta a kémikus.

Keserű György Miklós kémikus

Már az utolsó szakaszban van az előállítás

– A gyógyszerhez szükséges hatóanyag ipari gyártásfejlesztése már befejeződött. Jelenleg már a gyógyszerkészítmény fejlesztése folyik, ami után a klinikai tesztelések is elkezdődhetnek. Most ennek a szakasznak a küszöbén vagyunk, így ha minden a megfelelő ütemben halad, decemberben már koronavírusos betegek is megkaphatják a magyar gyártású gyógyszert – mondta a Metropolnak a szakértő.

Mire jó a favipiravir?

– Ez a gyógyszer hatásos többek között az influenza, az ebola és a nyugat-nílusi láz kezelésében is. Egy szeptember végén lezárult japán tudományos klinikai vizsgálat megállapította, hogy a favipiravir akár kezdődő vagy középsúlyos, tüdőgyulladással kezelt fertőzötteken is hatékonyan segít. Mivel rendkívül jó vírusölő hatása van, átlagosan 6 nap alatt vírusmentességet biztosít és átlagosan 12 nap alatt a betegek tünetei is lényegesen csökkennek. Csökken a lázuk, elmúlik a köhögés és a kezdődő tüdőgyulladás is visszafordítható – mondta a szakember.

Magas vírusölő hatású szer

A betegséget két szakaszra lehet osztani, az első enyhe, középsúlyos állapotban főleg a vírusok szaporodása okozza a tüneteket, ebben a szakaszban a leghatékonyabb a favipiravir. A második szakaszban, ami már a súlyos gyulladásos állapot – általában kiterjedt tüdőgyulladással – már kiegészítő gyógyszerek kellenek mellé, önmagában már nem elég – magyarázta a kémikus. Hozzátette, a kifejezetten a COVID-19 fertőzést okozó koronavírus elleni célzott gyógyszerekre még várni kell. – De bízunk abban, ha eljön az áttörés, a szakemberek mindent megtesznek majd azért, hogy ez a terápia hazánkban is rendelkezésre álljon. Ebben a feladatban részt vállalni minden kutató és fejlesztő számára nagy kihívás, felelősség, de büszkeség is egyben – emelte ki Keserű György Miklós.

Kémikusok a favipiravir előállításán dolgoznak

 





Ezeket olvastad már?
Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás