A járvány az oltottaknak véget ért, a többiek életveszélyben vannak

Az új fertőzöttek száma gyorsuló ütemben csökken. A pozitív tesztek száma mélyre csökkent: 1.36 százalékot tesz csak ki. A harmadik hullámot legyűrtük – mondta el Orbán Viktor a Kormányinfón. A miniszterelnök kiemelte: nem tekintjük versenynek az oltást, de kétségkívül teljesítmény, hogy ennyire át tudtuk oltani az embereket. Magyarország az egyetlen olyan hely az unión belül, ahol több vakcina van, mint ahányan regisztráltak, úgyhogy a járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. A többiek életveszélyben vannak – figyelmeztetett a kormányfő. – Egyéni felelősségükön múlik most már csak az oltás.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hamarosan oltják a 12–16 éveseket

A közeljövőben 17 millió adag nyugati vakcina fog még érkezni, ezen kívül érkezik még kínai oltóanyag is. Az orosz vakcinát viszont elkapkodták – mondta el Orbán Viktor. Hamarosan megkezdődik a 12–16 éves tinédzserek oltása. „Nem lesz kampány erről, a szülők döntenek, hogy beoltatják-e gyermekeiket” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Nem érvényes a védettségi igazolása annak, aki nem veszi fel a második oltást

Akinek lejárt a második oltási határideje és nem vette fel, őt töröljük a nyilvántartásból, és nem lesz jó a védettségi igazolványa – árulta el az államfő. A tömeges oltás szakasza lezárult, a jövőhéttől kezdődően készenléti oltási rend lesz. Jelenleg egy–másfél hónappal előbbre járunk a nyitásban, mint az európai országok nagy része.

Megvédték a munkahelyeket

Jelenleg a munkanélküliség az EU-ban 8 százalékos, míg Magyarországon mindössze 4,3 százalékos. A kormány kétszer annyi munkahelyet akar létrehozni az év végéig, mint amennyit a vírus elvett. Első volt a pénzügyi válság, a második a migránsválság, most pedig a vírus. Egy olyan korszakra készülünk, amely nemcsak békeidőben, hanem a járványok és a népvándorlás korszakában is biztonságos és hatékony megoldást tud nyújtani a magyar nép számára.

Nemzeti konzultáció a további gazdaságvédelmi intézkedésekről

Újabb konzultáció indul (Forrás: Kormány.hu)

A legfontosabb kérdésekről, a gazdaság újraindításáról és a magyar gazdaság megerősítéséről nemzeti konzultációt fogunk indítani – jelentette be a miniszterelnök. A főbb témák:

  • A minimálbért 200 ezres küszöbre tervezi felhozni a kormány.
  • Ezzel párhuzamosan adókedvezményeket kapnának a kis- és közepes vállalkozások.
  • A kormány célja, hogy a kisgyermekes családok visszakapják a már befizetett 2021-es személyi jövedelem adójukat.
  • A hitelmóratóriumról ugyancsak kikérik az emberek véleményét.
  • Az európai klímaadóról is szó lesz a konzultációban.

A válaszolók online és papír formájában is kitölthetik majd a kérdőívet.

Nemzeti konzultációt indítunk // We are launching a national consultation

Posted by Orbán Viktor on Thursday, June 10, 2021

Extra szabadnapok a járvány elleni védekezésben résztvevőknek Orbán Viktor közölte: rendelet határozza meg, kikre terjed ki az intézkedés, ez még csütörtökön megjelenik. Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek a védekezésben részt vevők – fogalmazott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: ezt a szabadságot kifizetni nem lehet, ki kell venni, az a cél, hogy akik dolgoznak, pihenhessenek is.

A kormány a járványok és a népvándorlás korszakára készül

A miniszterelnök közölte: a gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás. Két operatív törzs alakul meg a napokban, az egyik a gazdaság újraindításával, a másik a társadalmi élet újraindításával foglalkozik, ezeket Szijjártó Péter és Novák Katalin miniszterek vezetik majd. Hozzátette: tizenöt év alatt három válság rázta meg Európát, a 2008-2009-es pénzügyi válság, a még mindig velünk élő migrációs válság, és most a koronavírus-járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el Fotó: shutterstock/ illusztráció

A kormány nem ugyanazt a gazdaságot képzeli el a válság után, mint azelőtt volt, hanem – levonva a tanulságokat – olyan évtizedre készül, amelyet a járványok és a népvándorlás korszakának nevezünk – mondta a miniszterelnök, kiemelve: ezért olyan gazdaságra lesz szükség, amely nemcsak békeidőben, hanem a járványok és a népvándorlás korszakában is képes kiegyensúlyozott, stabil, biztonságos lehetőséget nyújtani a magyaroknak.

Magyarországon kultúraidegen a térdelés a futballpályákon

A magyar kultúrától idegennek tartja a miniszterelnök azt a gesztust, hogy a futballpályákon a rasszizmus elleni küzdelem jegyében letérdelnek egyes országok sportolói. Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott: „ezzel a térdelősdivel legkevésbé sem szimpatizálok”. A kormányfő úgy látja, ennek semmi helye nincs a sportpályákon, a sport másról s

A magyar válogatott játékosai a Magyarország – Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés után Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban. Magyarország-Írország 0-0 Fotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszterelnök azt mondta, a magyar kulturális összefüggésben három esetben megengedett, illetve elvárt az ilyen gesztus: a magyar ember a Jóisten, a hazája előtt térdel le és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez Magyarországon kultúraidegen – fogalmazott. A kormányfő megjegyezte: alapvetően rabszolgatartó országok találták ezt ki, de a rabszolgatartó múltból származó terheket az érintett népnek magának kell feldolgoznia; azon országok, amelyek nem voltak rabszolgatartók, ebben nem tudnak segíteni.