Kevesebb a szemetelő kiránduló és ma kétszer annyian keresik fel a természetet, mint a Covid berobbanása előtt





A kirándulni vágyók egyre több felújított pihenőhellyel találkozhatnak, ne hagyd ki a bakancslistádról a megújult Szilfa-tisztást a Pilisi Parkerdőben sem.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.23.
Bakancslistás hely

A folyamatosan növekvő belföldi és ezen belül az erdei turizmus azt mutatja, hogy egyre többen fedezik fel országhatárainkon belül található csodás természeti tájakat és kikapcsolódás lehetőségeket. A tavaly kirobbant járványhelyzet pedig még több embert ösztönzött természetjárásra. A koronavírus-járvány hatására átlagosan 20-25, de egyes helyszíneken akár 50%-al többen látogatták meg a Pilis Parkerdő erdeit a 2019-es adatokhoz képest, ami évente több mint 30 millió látogatói alkalmat jelent.

Egyre tudatosabb kirándulók

A szakemberek pozitív tapasztalata az is, hogy az erdőlátogatók számának növekedésével nem növekedett egyenes arányban az erdeinkben megjelenő szemétmennyiség. Sőt, a korábbiakhoz képest örömteli változás, hogy a kirándulók egyre környezettudatosabbak, törekednek arra, hogy óvják természeti környezetünket.

Az elmúlt évben felértékelődött a természet, a Szilfa - tisztás is megújult Fotó: Pilisi Parkerdő

A Budai-hegység egyik klasszikus erdei tisztása, a Szilfa-tisztás megújulva, megszépülve, játszóvárral, esőbeállóval és pad-asztal garnitúrákkal várja a kirándulókat, a kikapcsolódásra, pihenésre vágyó családokat. A fejlesztés része volt a Pilisi Parkerdő Zrt. erdeiben idén számos kirándulóhelyen megvalósult turisztikai fejlesztéseknek.

A Budakeszihez közeli, egy hektáros Szilfa-tisztásról remek kilátás is nyílik a János-hegyre és az Erzsébet-kilátóra. Éppen ezért mindig is ideális és közkedvelt családi kirándulóhelynek számított a főváros körüli erdőkben. A nagy látogatottság miatt azonban a tisztáson lévő, több évtizeddel ezelőtt kialakított infrastruktúra mára már elhasználódott.

A Pilisi Parkerdő ezért megkezdte a Szilfa-tisztás megújítását, amelynek a célja olyan hely kialakítása volt, ahol a kirándulók és természetjárók a 21. század elvárásainak megfelelő, a tisztás egyedi hangulatát is megőrző körülmények között pihenhetnek. A népszerű kirándulóhelytől csupán csak egy sétányi távolságra van a gyermekes családok körében szintén méltán közkedvelt Budakeszi Vadaspark is. Így a fejlesztés egyik fő eleme volt a gyerekek számára épült új játszóvár megépítése, amely biztonságos és izgalmas játszóhelyet kínál az apróságoknak. A szülőknek, túrázóknak, erdei sétájukon itt megpihenőknek pedig új padok, asztalok és kínálnak megpihenési lehetőséget. Ugyanakkor a Pilisi Parkerdő erdőterületei egyre népszerűbbek a kerékpárosok körében. A mára évente immár 1,5 milliót is meghaladó bringás látogatók számára kerékpártárolókat alakítottak ki az egyedi hangulatú erdei tisztáson.

A több mint 16 millió forintos beruházás a Magyar Természetjáró Szövetség és a Pilisi Parkerdő Zrt. összefogásával jött létre.





Ezeket olvastad már?
Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás