RETRO RÁDIÓ

Kiderült, mikor döntenek a karácsonyt érintő szabályokról





Az Operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondták, mit javasolnak azoknak, akik már átestek a betegségen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.02.
védekezés operatív törzs

4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179 fő – írja a koronavirus.gov.hu oldal.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs mai tájékoztatóján közölte: az óvodák 6,5 százalékában van rendkívüli szünet. Hozzátette: az iskolák tekintetében minden negyedik intézményben van olyan osztály, ahol digitális oktatást kellett bevezetni. Kiemelte, hogy a számok napról napra változnak.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a csoportos teszteléseken. Ismertette az óvodai és iskola részvételt, hangsúlyozta az arány a várakozásoktól elmaradt.

Stabilizálódni látszik a járvány

- A járványnak egyfajta stabilizálódása látszik - mondta Maruzsa. Zajlik a második heti tesztelés, ezért mindenkit arra buzdított az államtitkár, hogy vegyen részt a mintavételeken. Kiemelte, hogy a cél továbbra is az, hogy működjön az oktatás, ezért fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.

Hamarosan kezdődnek a középfokú felvételik

Maruzsa hangsúlyozta, a közelgő felvételi vizsgákon ugyanúgy járnak el a biztonság szempontjából, mint a tavaszi érettségin. Majd hozzátette, a tanfelügyeleti eljárások a veszélyhelyzet végéig felfüggesztve maradnak.

Nem csak a krónikus betegek vannak veszélyben

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: hogy az elmúlt 24 órában elhunytak között középkorú és idős krónikus betege voltak.

- Az elmúlt napon 4 százalék volt azon elhunytak aránya azoknak a személyeknek, akiknél nem lehetett beazonosítani semmilyen krónikus betegséget. Itt a koronavírust tudhatjuk be a halál okának - emelte ki a tisztifőorvos.

78 kórházban kezelnek már koronavírusos betegeket

- Fokozatos terhelés alatt tartják a kórházakat és figyelik az intézmények terheltségét. Az ellátórendszerek biztonságos működésének felügyelete elhanyagolhatatlan - mondta a szakember.

Rendszabályok az ünnepek alatt

A tisztifőorvos elmondta, az ünnepi szigorításról a jövőhéten születik döntés. Hangsúlyozta: bízik benne, hogy az ünnepeket mindenki a családtagjai köreiben töltheti.

Céltudatosan vásároljunk

Felhívta a figyelmet arra, hogy céltudatosan vásároljunk. - A karácsonyi készülődés alatt kerüljük a zsúfolt helyeket és kerüljük a plázákban a céltalan vásárlást. Ha tehetjük részesítsük előnyben a webáruházakat - tette hozzá.

Fokozottan tartsuk be a szabályokat

Müller Cecília a tájékoztatón fokozottan arra kért mindenkit, hogy a járvány megfékezése érdekében tartsa be a szabályokat.

Intézkedések

Kiss Róbert alezredes közölte: 267 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt és 270 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése kapcsán.

A szennyvíz vizsgálata összefüggésben van a várható esetszámokkal

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy minden település érintett ma már a fertőzéssel. A szennyvíz mintáinak jósló értékei hasznosak a szakemberek részére, de ez a hétköznapi higiéniás szabályokat nem befolyásolja, ezért nem lesznek helyi speciális intézkedések.

Nehézkes a jelnyelv megértése a maszkokon keresztül

Kiss Róbert kérdésre elmondta, hogy a rendőrök bizonyos alapelveket követnek, de a jelnyelveket használóknál méltányosabbak a hatóság emberei.

A betegségen átesetteknek is tanácsolt a vakcina beadatása

A tisztifőorvos elmondta, hogy ha egy adott személy átesik a fertőzésen, az a jelen ismeretek alapján mindössze hat hónap védettséget jelent, ezért neki is ajánlott az oltóanyag beadatása.

Csak a kórházakban használhatják

A favipiravir kizárólag csak intézményben használják, így nem írhatja fel háziorvos - mondta Müller Cecília.

28 gyermeket ápolnak kórházban

Müller Cecília kérdésre reagálva elmondta, hogy a járvány kezdete óta a 0-18 éves korosztályban, ezidáig 21144 fő pozitivitása regisztrálták. Hozzátette, hogy ez az egész korcsoportot tekintve 9 % fertőzést jelent. Jelenleg 28 gyermek van kórházban és közülük egy sincs lélegeztetőgépen.





Ezeket olvastad már?
A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

Vesztegetés: megkezdődött a nyomozás a hídpénzbotrányban

Vesztegetés: megkezdődött a nyomozás a hídpénzbotrányban

Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás