Helyi idő szerint hétfőn tartott beszédében Newsom kijelentette, hogy a tagállam túl van „a járvány legnagyobb kihívását jelentő hullámán”, ezért feloldják az eddigi korlátozásokat.

Kaliforniát különösen súlyosan érintette a járvány az utóbbi hónapokban. December 3-án a helyi kormányzat ezért gyülekezési tilalmakat és kijárási korlátozásokat vezetett be, a nem létfontosságú tevékenységeket szintén betiltották.

A járvány kitörése óta 3,1 millió fertőzöttet azonosítottak a 40 millió lakosú Kaliforniában több mint 37 ezer halálesettel. Az utóbbi két hétben azonban tíz százalékkal csökkent az intenzívosztályokra beszállított páciensek száma, és megháromszorozódott a koronavírus ellen beoltottak száma.

A korlátozások feloldása azonban nem teljes körű, így a bárok továbbra is zárva tartanak és nem lehet sportrendezvényeket sem tartani. Az éttermek pedig csak a teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket.

A szomszédos Nevada államban található Las Vegas hatóságai a tavaly március óta zárva tartó iskolák újranyitását sürgetik a diákok körében megnövekedett számú öngyilkosság miatt. Az iskolazárás óta ugyanis 19 fiatal vetett véget önkezűleg életének, ami kétszerese a 2019-es tanévben feljegyzett számnak.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot.