Egészségügyi vészhelyzet bevezetéséről döntött a japán kormány csütörtökön négy prefektúrában – Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hijogóban – a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt. Az NHK (japán közszolgálati televízió) híradása szerint a kormánydöntést pénteken jelentik be. A szigorító rendelkezések a 126 milliós Japán lakosságának csaknem a negyedét érintik.

A japán hatóságokat aggasztja, hogy az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek miatt megnőhet a járvány terjedésének kockázata a legnépesebb japán prefektúrákban.

A Japánoknál az arany heti ünnepek alatt 4 különböző eseményről is megemlékeznek, úgy mint a Császár születésnapjáról például (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

A japán kormány január 7-én vezetett be több prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet, amely a legtovább – március 22-ig – Tokióban és a vele szomszédos Kanagava, Szaitama és Csiba prefektúrában volt érvényben. A vészhelyzet feloldása után azonban azonnal újra nőni kezdett ott a fertőzöttek száma.

Ellentétben több nyugati országgal, Japán egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását. A legfrissebb összesítés szerint a szigetországban a fertőzöttek száma meghaladja az 548 ezret, és több mint 9,7 ezer ember halt bele a koronavírus okozta Covid–19 szövődményeibe.

A szigetország egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztériuma eddig csak a Pfizer/Biontech-vakcinát engedélyezte, a Moderna gyógyszergyártó oltóanyaga pedig várhatóan a jövő hónapban kapja meg az engedélyt.