Meghalt 154, többségében idős, krónikus beteg és újabb 1894 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A kormányzati portálon azt írták: 308 262-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 8616, a gyógyultaké 114 631. Az aktív fertőzöttek száma 185 015.

Dr. Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, ugyan bizakodásra ad okot az elmúlt napok csökkenő tendenciája, de figyelmeztető jel, hogy több szomszédos országban is elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma.

Szomorúan számolt be róla, hogy tegnap egy 29 éves beteget is elveszítettünk a vírus következtében.

– Az ünnepek alatt folyamatosan készülünk a vakcina fogadására – húzta alá a tisztifőorvos. – Az egészségügyi dolgozók oltásával kezdjük a vakcinák beadását. 10 ezer vakcinát kapunk, mint minden tagország – tette hozzá.

Örömmel nyugtázta, hogy már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a vakcinainfo honlapján és sorra érkeznek a regisztrációs kérelmek postai úton is.

Oltási forgatókönyv

  1. Az oltóhelyeken egy teljeskörű felvilágosítást kap minden regisztrált személy
  2. Ezt egy kérdőív kitöltése követi a kórelőzményekkel kapcsolatban
  3. Beleegyező nyilatkozat kitöltése (önkéntes alapon működik az oltás)
  4. Beadják a védőoltást a jobb vagy bal karba (általában a deltaizomba)
  5. Az egész folyamat fél órát vesz igénybe
  6. Mindenki kap egy oltási igazolási kártyát
  7. Három hét múlva kell újra jelentkezni a második oltás beadásáért
  8. Apró tünetek jelentkezhetnek az oltást követően, érdemes kerülni a fizikai munkát és kicsit pihenni.

Újabb adagok érkezhetnek

Folyamatos lesz a beszállítás az országba a cég tájékoztatása szerint. Müller Cecília közölte, hogy a 25 oltóponton várthatóan nagyobb mennyiség lesz majd. Mindenki éljen a védőoltás lehetőségével. Magyarországon nagyfokú bizalom van a védőoltásokkal kapcsolatban.

Online jelentkezhetnek a köznevelési dolgozók az ingyen tesztelésre

Müller Cecília elmondta, hogy a köznevelési dolgozók számára indult egy online jelentkezési forma a tesztelésre. Ingyenes tesztelésre lehet jelentkezni, 99 mintavételi ponton lehet majd tesztelni. Január 2-3-án lehet majd élni az ingyen teszteléssel – mondta az országos tisztifőorvos.

A legfontosabb a biztonság

Müller Cecília elmondta, mindent megtettek annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk eltölteni az ünnepet. Picit más lesz, mint máskor – tette hozzá. Nagyon nagy tiszteletet érdemelnek azok, akik az ünnepek idején is helyt állnak – mondta az országos tisztifőorvos.

Ennyien szegték meg a szabályokat

276-an szegték meg a maszkviselési szabályokat az elmúlt 24 órában – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy a kijárási tilalmat 381-en szegték meg.

Közel négyezer új karantén

155-en szegték meg a tranzitálási szabályokat, míg 3719 hatósági házi karantént rendeltek el.

Ebben az esetben mindenképpen kell kontroll

Akinél súlyosan zajlott a koronavírus, azoknak mindenképpen kell kontrollra menniük – mondta kérdésre Müller Cecília. Ha magunkat rosszul érezzük, akkor a háziorvost kell hívni. Ügyeleti időszakban ugyanez az eljárásrend, és akkor nem a háziorvost kell hívni, hanem a háziorvosi ügyeletet. Ha nagyon rosszul érezzük magunkat, akkor a mentőket kell hívni – mondta kérdésre az országos tisztifőorvos.

Gyülekezni szenteste is tilos

Szenteste az utcán lehet tartózkodni, de a csoportosulás és gyülekezés az tilos – mondta kérdésre Kiss Róbert.

Ilyen esetek is elképzelhetőek

Természetesen elképzelhető, hogy valaki az első védőoltást követően megfertöződik koronavírusssal. A második védőoltás erősíti fel a teljes védelem kialakulását – mondta kérdésre Müller Cecília. A második oltást követő hetedik napra alakul ki a teljes védettség. Mindent meg kell tenni a fertőzés elkerülésére a második oltás előtt.