Csupán négy hónappal ezelőtt vált valóra Leonyid Sztanyiszlavszkij nagy álma, a 97 éves teniszező játszhatott egy meccset a 21-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadallal. Ezután újabb kihívást állított maga elé a férfi, legközelebb Roger Feedererrel akart kiállni egy mérkőzésre, azonban közbeszólt a háború.

Leonyid ugyanis nem máshol lakik, mint az oroszok által napok óta bombázott Harkivban. A teniszező azonban nem menekült el otthonából, hanem bezárkózott, és megpróbálja átvészelni a harcokat. Az angol CNN készített vele interjút.

Remélem, hogy megérem a 100 éves kort. Túl kell élnem ezt az ijesztő helyzetet, ez most a legfontosabb” – kezdte el beszámolóját a férfi a lapnak, hozzátéve: „Február 24-én kezdődött a háború. Azóta gyakorlatilag nem hagytam el a házamat. Itthon próbálom meg átvészelni a harcokat, van készletem, tele van a hűtőm. Nem megyek innen sehova!”

https://www.instagram.com/p/CawJznfNnWH/

Egy háborút már túlélt

Leonyid túlélte korábban a II. Világháborút is, ahol mérnökként segítette a nácik elleni harcot.

Soha nem gondoltam volna, hogy egy újabb háborút kell átélnem, ahol mindkét oldalon emberek halnak meg. Anyák veszítik el a gyermekeiket, feleségek a férjeiket. Mire jó ez? A 21. században nem szabadna háborúzni” – mondta el szomorúan a lapnak.

Lenne lehetősége menekülni, de a maradást választotta

„A lányom, Tanya Lengyelországban él, és el akarna engem is oda vinni. De én úgy döntöttem, hogy itt maradok. Rossz a hallásom, így éjszaka egész jól alszom, és nem hallok semmit. Tegnap este bombázások voltak, reggel rossz is volt a levegő, most pedig ismét szólnak a szirénák” – számolt be a jelenlegi helyzetről Harkivban az idős sportoló.