Az előrejelzések szerint megérkezett az igazi sarkköri fagy hazánkba. A szerencsésebbek tegnap és ma reggel is havazásra ébredhettek az ország több pontján és előreláthatólag a következő napokban se lesz másképp. A tegnaphoz képes ma napközben már délután se kúszik nulla fok főlé a hőmérő higanyszála, úgyhogy mindenki tekerje feljebb a radiátort, mert a következő napokban egyre hidegebb lesz, hétvégén akár már -15 fok is lehet az ország északi pontjain.

Fotó: Metropol/Csóka Ferenc

Országosan készül a Magyar Közút

A hirtelen jött fagy komoly fennakadásokat okozhat a fővárosi- és országos közlekedésben egyaránt. A hó és a jég miatt az autósoknak fokozott figyelemmel kell haladniuk az utakon a fagyos napokon. Ebben nyújt segítséget a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megújult honlapja, ahol GPS rendszerük segítségével szinte percre pontosan követhetjük, hol, milyen munkálatokat végeznek a szakembereik. Az útviszonyokról az Útinform honlapján, Facebook és Instagram oldalán értesülhetünk. A téli időszakban gyakrabban 5, 7, 9, 12, 15, 17, 20 és 22 órakor kaphatunk friss információkat az utak aktuális állapotáról. További részletek a www.kozut.hu és a www.utinform.hu weboldalakon.

Mire figyeljünk a téli autós közlekedésben?

• Indulás előtt fontos, hogy az autónkon legyen fent a téli abroncs.
• Csak teli üzemanyaggal induljunk útnak!
• Rétegesen öltözködjünk, ennivaló, innivaló mindig legyen nálunk.
• Hagyjuk szabadon a leállósávot, ha bajban kerülnénk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót.
• Számoljanak a rossz látási viszonyokkal, így annak függvényében induljanak útnak.

Fotó: MTI/Varga György

Pártai Lucia: Holnap is havazhat

A Metropol megkereste a neves meteorológust, hogy árulj el olvasóinknak mire számíthatunk a következő napokban.

-Holnap nagyrészt napos, főként keleten felhősebb idő várható, a Dunántúlon továbbra is erős északnyugati széllel. Délután keleten és nyugaton kialakulhatnak elszórtan gyenge hózáporok. Hideg lesz, északon és keleten már napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Szombaton már mindenütt fagypont alatti hőmérsékletre készülhetünk napközben is. Az ország nyugati felén még marad az erős szél, keleten gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A felhőátvonulásokból, a napos időszakok mellett elszórtan alakulhatnak ki futó hózáporok – mondta Pártai Lucia meteorológus.

Fotó: Facebook

Hogyan hat szervezetünkre a hideg időjárás?

A hideg időben gyakran fordulnak elő frontok, leggyakrabban a hidegfront. Az erre érzékenyek ilyenkor görcsös bántalmakat, fejfájást, izomfájdalmat tapasztalhatnak, de előfordulhat vérnyomás-ingadozás is. Fontos, hogy szív-és érrendszeri problémák esetén egyeztessünk a házi orvosunkkal az esetleges panaszainkról.