Újra jön a kánikula!

A néhány napos felfrissülés után ismét beköszönt a forróság. A legmagasabb érték ma már 31 fok körül alakul. Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de a szárazságnak vége, mivel elszórtan kialakul egy-egy zápor, zivatar az ország középső harmadában. Az északias szél a Dunántúlon és északkeleten élénk lehet. A legmagasabb hőmérséklet 31 fok körül alakul, de van, ahol akár 33 fok is lehet. Ma magas lesz az UV-B-sugárzás is.

Az ajtónkon kopogtat újra a hőség Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Így védekezz a káros napsugarak ellen

  • válasszunk megfelelő naptejet
  • szemünket óvjuk napszemüveggel a káros sugaraktól

Változik a közlekedés két kerületben is

Filmforgatás miatt forgalmi változásokra kell számítani Teréz- és Erzsébetvárosban.

Tilos megállni:

  • Augusztus 3-a 6 óráig a VI. kerületben a Jósika utca 14–24. szám között, a Rózsa utca 32–38/B szám között és az Izabella utca 29–31. és 34–38. szám között.
  • Augusztus 3-a éjfélig a VII. kerületben a Síp utca 21–27/B szám előtt, a Dob utca 8–12. szám előtt és a Dob utca 7–12. szám előtt.

Lezárják:

  • Ma 14 órától holnap éjjel 1 óráig a VI. kerületben a Rózsa utcát a Rózsa utca 24. szám és a Rózsa utca 47/B szám között.
  • Ma 14 órától holnap éjjel 1 óráig a VI. kerületben az Izabella utcát az Izabella utca 27/B szám és az Izabella utca 40. szám között.
  • Holnap 13 órától augusztus 4-én éjjel 1 óráig a VII. kerületben a Síp utcát a Síp utca 16. és 24. szám között és a Dob utcát a Dob utca 7. és 18. szám között.

Ingyenes mozi a Margitszigeten

Augusztus 2–14. között a Margitszigeti Atlétikai Centrum zöld füvén üldögélve nézhetünk filmeket. Az EUNIC Hungary nyáresti vetítéssorozatán idén az elmúlt évek közönségkedvencei láthatók. A kínálatban szerepelnek spanyol, osztrák, lengyel, észt, cseh, francia és finn vígjátékok és drámák is. A teljes programot a Mozisziget közösségi oldalán lehet megnézni.

Véradás a XI. kerületben

Ma 13–18 óra között adhatunk vért Újbudán a Savoya Park bevásárlóközpontban. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és tajkártya szükséges.

Újbudán, a Savoya Parkban adhatunk vért Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Isten éltesse Farkas Bertalant!

Ma ünnepli 73. születésnapját Farkas Bertalan, aki egyedüli magyarként járt az űrben. Pályafutását 1972-ben repülőgép-vezetőként kezdte a pápai vadászrepülő-alakulatnál. 1977-ben vadászpilótaként dolgozott, amikor az Interkozmosz nevű programnak köszönhetően lehetőség nyílt a szovjet–magyar közös űrrepülésre.

Ma ünnepli 73. születésnapját Farkas Bertalan űrhajós Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

130 éve szabadalmaztatták a mozgólépcsőt

1892-ben ezen a napon szabadalmaztatta George A. Wheeler a mozgólépcsőt. Az 1890-es években a nagyobb áruházakban már működtek liftek, azonban már nem bírták el a nagy tömeget, így jött megoldásként a mozgólépcső. 1896-ban aztán a New York-i Coney Island vidámparkjában helyezték üzembe az elsőt. Magyarországon az első mozgólépcső 1931-ben a budapesti Corvin Áruházban szállította először a vásárlókat.

100 éve hunyt el a telefon feltalálója

1922-ben ezen a napon halt meg Alexander Graham Bell skót születésű amerikai fizikus, az első gyakorlatban is hasznosítható telefon szabadalmaztatója. Találmányát hatalmas érdeklődés fogadta, ám később az Egyesült Nyugati Távíró Társaság mégsem vásárolta meg a feltaláló vívmányát.

100 éve halt meg Alexander Graham Bell skót születésű amerikai fizikus, a telefon feltalálója Fotó: Közkincs