Ingyenes kiképzés a felelős kutyatartásért

Kutyásoknak szervez az V. kerületi önkormányzat ingyenes elméleti és gyakorlati képzést ma és október 2-án szakképzett kutyakiképzők és oktatók vezetésével. Az utóbbi időben egyre több kutyatámadás történik a fővárosban, pedig ezek többsége az állattartási szabályok betartásával elkerülhető lenne. Belváros-Lipótváros önkormányzata ezért indította el a felelős kutyatartás jegyében az ingyenes képzést, elősegítve a kerületi gazdik jobb odafigyelését kis kedvenceikre. A részvételről bővebben az önkormányzat honlapján lehet tájékozódni.

kutya tacskó

Kiképzést szervez az V. kerületi önkormányzat a felelős kutyatartás érdekében Fotó: Shutterstock

Ki vehet részt az ingyen képzésen?

 • az a kutyatulajdonos, aki rendelkezik kerületi lakcímkártyával,
 • az az ebtulajdonos, aki kutyájának van érvényes oltási kiskönyve,
 • az az ebtartó, aki a gyakorlati képzés előtt részt vett az elméleti oktatáson.

Megszaporodott a kutyatámadások száma a fővárosban

A kormányrendelet értelmében belterületen kedvenceinkre kötelesek vagyunk pórázt csatolni. Ennek ellenére a Metropol korábban több négylábúak által okozott fővárosi balesetről is beszámolt:

 • A legutóbbi kutyás támadás a Hársliget lakópark környékénél volt, ám itt szerencsére nem történt nagyobb tragédia.
 • Az egyik legszomorúbb közelmúltbeli kutyatámadás szeptember 11-én volt a Gellért-hegynél: ez a halálos kutyatámadás fényes nappal nappal történt.

Három kerületben is borul a közlekedés

Az ideiglenes forgalmi változások mától indulnak az I., az V. és a VIII. kerületben!

Tilos megállni:

 • Ma 16–22 óra között az I. kerületben, a Batthyány tér 2. szám magasságában, a kikötőnél lévő (beugró) parkolóban.
 • Szeptember 21-én 22 órától szeptember 23-án 18 óráig, valamint szeptember 26-án 22 órától szeptember 27-én 18 óráig az V. kerületben, a Nagy Ignác utcában az Alkotmány utca és a Szalay utca között.
 • Ma éjfélig a VIII. kerületben, a Magyarok Nagyasszonya terén mindkét oldalon a Gaál Mózes utca folytatásában, valamint a Magyarok Nagyasszonya terén mindkét oldalon a Gaál Mózes utca és a Bláthy Ottó utca között.

Lezárások lesznek az I., az V. és a VIII. kerületben Fotó: Metropol

Itt az idő: adjunk hálát mindenért!

Minden évben szeptember 21-én tartják a hála világnapját. A jeles napot 1965-től ünnepeljük, Hawaii szigetén ugyanis akkor fogalmazták meg, hogy itt az ideje megbecsülnünk és hálát adnunk mindazért a sok jóért, ami körülvesz minket.

Jön a szilva- és szőlővásár: irány regisztrálni!

Szeptember 24-én 9–12 óra között kedvezményesen vásárolhatunk magunknak jó minőségű Elena szilvát és Saszla szőlőt. A vásárlásra szeptember 21-e 12 óráig lehet regisztrálni a II. kerület honlapján keresztül, ahol meg kell adni, mennyit szeretnétek vásárolni, és hogy hol vennétek át a termékeket.

Finom lekvárt készíthetünk a megvásárolt szilvából Fotó: Shutterstock

Magyar dráma ünnepe

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját, Madách Imre „Az ember tragédiája” című drámájának 1883. szeptember 21-i ősbemutatója előtt tisztelegve. A jeles nap célja felhívni a figyelmet a drámai irodalom megismerésére.

Program a magyar dráma napján

Ma este 7 órától a József Attila Színházban Örkény István Tóték című tragikomédiáját mutatják be az érdeklődőknek. További információ a színház Facebook-oldalán.

A magyar dráma napját ünnepeljük ma Fotó: jozsefattilaszinhaz.hu

KOL-LABOR 22

Szeptember 21 és október 16. között négy emeleten nézhetjük meg a Godot Laborban a helyszín 10 fős művészcsapatának legfrissebb munkáit. A kiállítás a Fényes Adolf utca 21.-ben tekinthető meg.

Ma van az Alzheimer-világnap

Minden évben e napon tartják az Alzheimer-világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

210 éve született II. Erzsébet királynő ükanyja

1812-ben ezen a napon keresztelték meg az erdélyi származású Gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna grófnőt, az Aba nemzettség leszármazottját, aki a nemrég elhunyt II. Erzsébet brit királynő ükanyja, a mai Windsor-uralkodóház egyik ősanyja volt.

210 éve született Gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna Fotó: Közkincs

Érdekességek Rhédey Klaudiáról a Wikipédiából

 1. 17 éves korában olyan súlyos vérszegénységben szenvedett, hogy majdnem belehalt, a világ legjobb orvosai kezelték.
 2. Későbbi férjével, Alexander von Württemberg herceggel, egy bécsi sétalovaglás alkalmával esett szerelembe első látásra. Annak ellenére keltek egybe, hogy a német család rangon alulinak tartotta a házasságot és Gróf Rhédey László is sérelmezte, hogy veje nem tud magyarul.
 3. Ferenc fia Teck hercegeként királyi családból nősülhetett, így lett annak lánya, Mária, a későbbi V. György angol király felesége és II. Erzsébet brit királynő üknagymamája.
 4. Életvidám, szeretetre méltó asszony volt, ám még harmincéves sem volt, amikor 4. gyerekével várandósan egy lovasbalesetben meghalt. Férje soha nem feledte, ezért Rhédey Klaudia bebalzsamozott szívét is férje koporsójában helyezték örök nyugalomra.