„Az orvosaink által tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén – Rabeyánmúlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után 5 nappal a kislány állapotát a misszió orvoscsoportja továbbra is jónak látja, de szövődmények továbbra is lehetségesek„ – tudatta közleményében az alapítvány.

Rabeya ébredezik

Rabeya ébredezik
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislány ma már elhagyhatja az intenzív osztályt, és visszaköltözhet a családjához a kórházi szobába.

„A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind Rukaya további rehabilitációját. A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően teamünk mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít” – sorolja a további teendőket az alapítvány.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Bangladesben az orvoscsoport dr. Pataki Gergely vezetésével elvégezte még egy, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány márciusi missziója során orvoscsapatunk által sürgősséggel operált 9 éves koponyasérült kislány plasztikai műtétét is. Fatima hajas fejbőre alá egy az ikerkislányokéhoz hasonló szövettágítót ültettek be, annak érdekében, hogy egy jövőre végzendő 3. műtét után a kislány fejét kiterjedt, akadályozó és torzító hegek helyett egészséges hajas fejbőr boríthassa.

Dr. Csókay András idegsebészt pedig egy 10 éves fiú agytörzsi tumor eltávolító műtétéhez kérték fel közreműködőnek a kinti idegsebész kollégák.

Mindhárom műtét kapcsán a magyar orvosok a bangladesi orvosoknak elméleti és gyakorlati képzést nyújtottak. Alapítványunk nemcsak a legkiszolgáltatottabb sérült, beteg emberek életének jobbra fordításában segít Bangladesben, de egyúttal elérhetővé teszi a speciális magyar szakmai tudást a kinti kollégák számára is.