Idén is szervestrágya-szórást fog tartani a gyermelyi vállalatcsoport növénytermesztési ágazata a Világgazdaság cikke szerint. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez ismét kínzó bűzt jelenthet a főváros budai és óbudai kerületeinek egy részén, illetve az agglomerációban. A gyermelyi földjei Budapesttől légvonalban nagyjából 20 kilométerre vannak nyugat felé és mivel az előrejelzések szerint kedden a lehűlés nyugati széllel érkezik majd, ez biztosan besodorja a bűzt a fővárosba.

Ez azt jelenti, hogy a Zsámbéki-medencét szinte biztosan be fogja teríteni a trágyaszag.

Igyekeznek szagtalanítani

A vállalatcsoport marketingese, Bokros Gábor még 2021-ben elmondta, hogy a cég egy La. Biofog 400 EVO nevű szagtalanító berendezéssel próbálja mérsékelni a trágya szagának a terjedését. Ez egy hóágyúhoz hasonló gép, ami vízben oldott speciális anyagot permetez a tárgyázás területére, ami megköti a szagmolekulákat.

2019. augusztus elején lehetett először nagyon erős trágyaszagot érezni Budán, Óbudán és a környező agglomerációs településeken. Az akkori nagy meleg még fokozta is a bűzt. A nyugati szél akkor is besodorta a fővárosba a szagot, amit még az akkor zajló Sziget Fesztiválon is érezni lehetett. Akkoriban a Budaörs polgármestere és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel, még helikoptereket is bevetve kereste a szag forrását.