Meglepő és sokaknak szokatlan, hogy néha vonattal gyorsabb és egyszerűbb átjutni a városon, mint BKV-val, és akinek van Budapest-bérlete, a városon belül simán fel is szállhat rájuk.

Mostantól azt is egyszerűen megtudhatjuk, hol és mikor jár a vonat, ha utazást tervezünk: a BKK Futár alkalmazás is felkínálja a vonatokat! Újabb hasznos funkcióval bővült a Futár a BKK, a BFK és a MÁV együttműködésének eredményeként: hogy még könnyebb legyen az utazás Budapesten belül, valamint a főváros és az agglomerációs települések között, péntektől a Budapest-bérlettel igénybe vehető vasúti járatok is megjelennek az applikáción.

Péntektől a Budapest-bérlettel igénybe vehető vasúti járatok is megjelennek az applikáción Fotó: Mávcsoport.hu

Immár a vonatokat is lehetséges alternatívaként ajánlja fel a rendszer, így akik vonattal érkeznek a fővárosba, vagy Budapesten belül közlekednek, gyorsabban, kevesebb átszállással érhetik el úti céljukat, és könnyebben megtervezhetik, hogy a vonatról leszállva melyik BKK-járattal tudnak a leggyorsabban célba érni.

A vonatok mozgását is nyomon lehet követni

Mostantól nemcsak a BKK felszíni és a HÉV szerelvényeit, hanem a vasúti szerelvények mozgását is követni lehet a böngészőn és az okostelefonunkon is.

 

Hangot is rögzít a kalauzok testkamerája

Nagyobb biztonságban leszünk mi is és a jegyellenőrök is: már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái, ezzel még több védelmet nyújtva a MÁV-Start munkavállalóinak – közölte a vasúttársaság. A cél, hogy növeljék a kalauzok biztonságát. Bár az eszközök képesek voltak a hangrögzítésre, eddig csak képfelvétel készítését engedélyezték a jogszabályok. De módosították a szabályokat, ami lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát, többek között a bizonyítási eljárások során. Sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egy ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül.

Már hangot is rögzít a kalauzok testkamerája Fotó: Mávcsoport.hu

 

Újabb hidegfront jön, durva szelekkel

Mára erős, viharos széllel hidegfront éri el az országot. Hajnalban néhol, délutántól viszont már elszórtan számíthatunk kisebb esőre, záporokra, északon, északkeleten havas eső, hózápor is kialakulhat. Reggel –7, +2, napközben 3–10 fok között alakul a hőmérséklet. Kedden túlnyomóan napos, szeles idő várható csapadék nélkül. Az északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban –6, +1, délután 3–8 fok között alakul a hőmérséklet.

 

1 éve hunyt el Sas József

Ma egy éve, hogy január 17-én elhunyt a Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, író, színházigazgató, humorista; érdemes és kiváló művész, Sas József. 2020 végén elkapta a koronavírus-fertőzést, súlyos megbetegedéssel szállították kórházba. 2021. január 17-én kórházi ápolása közben szívelégtelenségben elhunyt. A mai napon ma rá emlékezünk.

Fotó: Metropol/Markovics Gábor